Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена

«Цілий рік мені снилися кошмари»

переглядів: 710

Олені з сім'єю довелося поїздити по Україні, перш ніж влаштуватися в Борисполі. Важка доля переселенців дала про себе знати – довелося починати все з нуля. Позбутися від важких спогадів, пов'язаних з поїздками на непідконтрольну територію, Олені так і не вдалося.

Коли почалася війна, я перебувала в Донецьку. Не дуже приємно, коли чуєш звуки бомбардування і не бачиш, де воно йде. Якраз бомбили Донецький аеропорт. Ми живемо недалеко, тому нам чутно було практично все.

Влітку 2014 року ми виїхали з Донецька під Маріуполь, в селище Сартана. У тій місцевості всі селища знаходяться на пагорбах. І ми досить добре бачили, як бомбили приморське селище Широкине. І ми зрозуміли, що там залишатися небезпечно.

У 2014 році ми добре поблукали по країні. Спочатку були в Сартані, потім поїхали до Дніпропетровської області, в село. Хотіли там влаштуватися, але, на жаль, не вийшло. Потім мене викликали в Донецьк на роботу, сказали, що все нормально, школи відкривають. А мої рідні, мама, дочка і брат переїхали до Борисполя. Брату запропонували тут роботу. І ми розривалися, я в Донецьку, вони тут у Борисполі. Потім вже знайшли квартиру в оренду і влаштувалися в Борисполі.

Для мене найстрашніший момент був влітку 2016 року, коли ми з братом поїхали в Донецьк і нас зупинили на блокпості. Я тоді думала, що з братом попрощаюся назовсім. Але нас, промучивши питаннями, відпустили. Але цілий рік мені снилися кошмари, цілий рік я не могла спокійно спати. Власне, і зараз, коли я цей момент згадую, дуже неприємно. Коли на тебе наставляють автомати і ти розумієш, що можеш виїхати звідси, а можеш і не виїхати, залишитися назавжди тут ... Я хотіла б забути цей конфлікт, але, на жаль, поки не виходить.

Я дуже сумую за Донецьком. Для мене це рідне місто, дуже люблю й досі. Але розумію, що туди, швидше за все, вже не повернуся. Мама моя дуже хоче і сподівається на це, але я розумію, що навряд чи. Принаймні, найближчим часом точно ні.

Звичайно, нам було важко після переїзду. Живемо на орендованій квартирі, в цьому році нас попросили терміново з'їхати. І тому в терміновому порядку довелося цю квартиру викуповувати.

Були проблеми і в фінансовому плані. У перший час було важко роботу знайти. Я втратила чотири роки стажу, тому що повернутися відразу в школу не вийшло, довелося працювати абсолютно в іншій сфері, не в освіті.

Коли ми переїхали і почали все з нуля, то зрозуміли, що живемо одним днем. Треба дякувати кожному дню і не відкладати на потім все, а робити відразу, у міру можливостей. Це стало найціннішим, коли усвідомив і прийняв, тоді стало легше.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 2016 2021 Текст Історії мирних жінки 2014 2016 переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення робота обстріли Донецька 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій