Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ірина Василівна Суботіна

«Це таке лицемірство: зруйнувати ціле місто, а потім радити закрити вікно авто, щоб не застудились діти»

переглядів: 71

Ірина не очікувала, що Маріуполь потрапить в блокаду, тому на початку війни не виїхала. Її сестрі дивом вдалось прорватись у місто і врятувати родину Ірини

Я з Маріуполя. До війни у мене було гарне життя - усього вистачало, був будинок, була робота. Мені 41 рік.

Ми виїхали аж 26 березня, бо спочатку сподівалися, що все буде так, як у 2014 році. Не думала я, що буде все настільки страшно. А потім уже неможливо було вибратися з Маріуполя. Ми ходили до Драмтеатру на евакуацію, але автобусів не було.

В окупації було дуже важко, у нас не стало нічого: зникли світло, вода, опалення, а потім і газ. Медикаментів не було. У нас було лише те, що я встигла купити в аптеці 24 лютого. З їжі було те, що мали вдома, воду брали з криниці. На багатті варили їсти.

Нам харчів вистачало, а от із хлібом були проблеми. Важко, коли дитина просить хліба, а його немає.

Було дуже страшно, нас сильно обстрілювали, особливо вночі.

Моя сестра з родиною виїхала одразу. У них - своя машина. Вони кілька разів намагалися забрати нас, але їх не пропускали окупанти, навіть телефони позабирали. 26 лютого їх таки пропустили, і вони нас забрали. Дорогою було дуже багато російських блокпостів. Важко було морально, коли росіяни підходили і говорили: «У вас же діти, зачиніть вікна, бо холодно». Це таке лицемірство! Страшно було, коли вони підходили й автомати направляли на нас. І міни на дорозі дуже лякали. Ми поїхали в Запорізьку область, зупинилися в друзів, потім виїхали до Запоріжжя. А зараз взагалі - у Львові.

У Запоріжжі нас дуже гарно прийняли. Майже чужі люди нас прихистили, допомагали нам. У Львові було дуже важко спочатку. Ми жили в школі, діти хворіли. Зараз орендуємо квартиру. Звісно, хочеться додому, до українського Маріуполя. Я вірю в наші сили, вірю, що Україна переможе, що Маріуполь буде нашим.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення харчування дітей житло непродовольчі товари діти внутрішньо переміщені особи Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій