Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Аліса Дехтярук

«Це був жахливий час»

переглядів: 438

Дехтярук Аліса, 17 років,

Бердянська загальноосвітня школа № 11

Есе "Один день"

Війна – жорстоке, жахливе, потворне єство, що нікого не щадить і якого ніколи не чекають. Війна нищить усе на шляху. Приходить непомітно –  в “один день”. І перекреслює щасливе життя мільйонів, і робить людей боязкими, безпорадними, слабкими.

Особисто для мене “один день” настав у віці дев'яти років. Тоді моє життя миттєво розкололося навпіл. Учора я – ще маленька, щаслива, безтурботна дівчинка, сьогодні – серйозна, стримана учениця, дитина, яка зрозуміла ціну миру й життя.

Ви спитаєте, коли саме я усвідомила, що таке війна? Тоді, коли вся моя родина раптом почала готувати місце в підвалі для того, щоб пересидіти там обстріли, які могли б бути, якби ворог наблизився впритул до нашого міста: Маріуполь напередодні обстріляли.

Це був жахливий час. Дідусь купив електричну плитку й облаштував підвал, бабуся почала купувати необхідні продукти, та на все ж життя не запасешся. Пам’таю очі матусі в той момент: погляд, у якому застигло передчуття чогось жахливого.

Ми, звісно, до кінця не могли зрозуміти: чи дійсно це відбувається з нами, чи не опинились ми часом у якійсь віртуальній грі. І кожен тільки те й робив, що переймався: чи чудовисько-війна не дістанеться аж до нашого міста?

Усі одразу змінилися й посерйознішали. Дідусь (він у мене ще той політик, стратег і тактик) постійно слідкував за подіями: дивився пости у соцмережах, не пропускав жодного випуску новин.

Він часто телефонував брату, який живе поблизу розгортання військових подій. Вони обговорювали ідею переїхати до більш безпечного міста. Та на заваді стало те, що ми не хотіли віддалятися від родичів, друзів, знайомих.

Дідусь знаходився в постійній напрузі. Бабуся намагалася заспокоїти його, щоб менше спілкувався по телефону, бо ж онуки почують, навіщо лякати малечу. Мамин дорослий брат якось зауважив, що навіть у дитинстві ніколи не грав у війну. Йому ніколи не подобалось виконувати роль убивці, тримати зброю в руках. Це, мабуть, тому, що прабабуся дуже правдиво розповідала їм про Другу Світову війну, бо зазнала митарств нацистського рабства.

А мама все менше виходила на вулицю. Вона почала замикатися й постійно мовчала, тримаючи всі переживання в собі. Я не могла дивитися на те, як життєрадісна, сповнена радості матуся, стає охопленою страхом жінкою.

Діти на вулиці, мабуть, переселенці, часом починали плакати через салюти або грім: думали, що це постріли. Батьки ж пригортали їх до себе, заспокоювали та підтримували.

Війна ніби зблизила нас усіх водночас, але й примусила жити в постійному страшному очікуванні: “А раптом?” Здавалося б, один день, а стільки горя, стільки лиха, стільки сліз! А скільком не дарував Господь можливості пережити той день? Страшно й подумати. А скільки вже жертв у чорному списку війни? Не злічити. А скільки ще буде?

Люди, дорослі, які загралися у війну й сьогодні підкидають хмиз у її вогнище, а може, досить? Ви ж таки люди, а мій народ – це не мішень для відточування військових навичок. Схаменіться! Перекуйте мечі на орала! І тоді, як пророкувалося в Ісаїї, «не піде більше війною один народ на інший, і не стане більше вчитися воювати».

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2014 Текст Історії мирних діти безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій