Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Бойченко

«Швидше б закінчилася війна»

переглядів: 1379

Ми ніколи не думали, що до нас прийде таке горе – війна. Жили, ні про що не думали. І робота була у всіх – завод працював. А зараз роботи мало, хто де працює.

Швидше б закінчилася війна

Багато стресу. Моя мама отримала такий стрес від цієї війни, що переїхала, поступово згасла, затужила і пішла. 86 років було їй.

У сусідки влучив снаряд у двір, і у нас віконця просто в будинок увійшли. Їх вставили, забили, замазали і стоїть. Боїмося, жах, щоб не постраждати. Краще зразу загинути, ніж, не дай Бог, покалічитися. За що лікуватися? Лікуватися немає за що.

А сусіди жили, викладачі. Учителька виїхала. У неї чоловік на дорогу вийшов, снаряд влучив, убило. І в тому ж провулку одночасно двох чоловіків убило на початку війни, у 2014-2015 році, поруч жили.

Я першого чоловіка втратила. Так що я знаю, що це таке – втратити. 13 років вже вдова по старшим дітям. Він у мене шахтар був. У 35 років помер, а я з дітками залишилася в 33 роки вдовою. Інсульт у нього стався, тиск. У Донецьку тоді не встигли врятувати, швидко все сталося.

Швидше б закінчилася війна

У нас дитина відстає в розвитку. У минулому році ми були на обстеженні в Києві. Потім в Слов’янськ їздили, комісія була – дали висновок, що в нього епілепсія і відстає в розвитку. Він у нас до ладу не розмовляє, просто на звуки реагує, у своєму світі. Може, це і добре, не знаю. А епілепсія... він втрачає свідомість через добу, через дві. Під час застуди ми взагалі можемо мало не кожної години непритомніти.

Швидше б закінчилася війна

Слава Богу, завдяки лікам, хоч трішечки йому полегшення. Шкода дуже його. Ми були в реабілітаційному центрі в Мар’їнці, нам показали, як треба масажувати голову, ручки, щоб він займався, іграшки різні давати, щоб моторику розвивати. Спілкуємося з ним, гуляти виходимо.

Дві тисячі на дитину платять по інвалідності, хоч щось. Дітки старші отримують в училищі стипендію. Намагаємося виживати. Рінат Ахметов, дай Бог здоров’я, допомагає нам продуктами. Церква речами допомагає. Ми в палісаднику трошки розсади насадили.

Швидше б закінчилася війна, щоб діти вивчилися, роботу собі знайшли, допомагали мамі. Дитину теж хоч трошки підтримати, щоб поліпшення було, розмовляти почне – уже легше буде.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Красногорівка 2014 2015 2019 Відео Історії мирних жінки діти 2014 2015 2019 обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення люди з обмеженими можливостями неповні сім'ї сім'ї з двома і більше дітьми малозабезпечені їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій