Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Вікторія Геннадіївна

«Було страшно лягати спати, коли летіло і падало поряд»

переглядів: 596

Ми з чоловіком до війни займалися торгівлею, вирощували квіти та помідори. Коли у 2014 році все почалося, у нас тільки народився синочок. Було дуже тяжко. Ніде було купити навіть дитяче харчування.

Бувало, ми ночували під піччю, бо підвал у нас поганий. Мама залишилася без житла, потім її паралізувало, і вона лежала рік. Я її доглядала. Чоловік довгий час був без роботи, постійного заробітку не було. Мати вже померла.

Останнім часом все трохи налагодилося. Зараз ми працюємо, дитина пішла до другого класу. Вже все нормально, було б здоров'я та не було війни.

Початок війни був моторошним. Ми були на ринку, і почалося щось страшне. Ми не знали, куди тікати.

Вдома бомбили – і ми лишали час від часу. Поїдемо, а за два дні повертаємось. Було страшно. Багато хто поїхав, але ми залишилися жити вдома.

Спочатку ховалися у сусідів у підвалі, там же ночували. Потім, коли синочок народився, ховалися в хаті, під грубкою, зачиняли вікна чим могли. Він був тоді маленький і всього не розумів. Дай Боже, щоб він не знав і не чув того, що довелося нам.

Багатьох знайомих уже немає в живих, бо у когось трапився інфаркт, когось зачепило уламком. Один залишився без руки та ока. Він ходив на рибалку, десь зачепив гранату і вийшло так, що лишився інвалідом. У ліс по гриби ми не можемо піти, хоча спочатку дуже хотілося, але життя дорожче.

Все змінилося ще й тому, що для нас зачинено Луганськ. Раніше ми знали, що виростимо квіточки чи розсаду, відвеземо та продамо на ринку. Наразі такої можливості немає. Добре, що чоловік має постійну роботу.

Є дуже багато епізодів, про які хотілося б забути. Наприклад, як тяжко жили без світла, сиділи з ліхтарями чи свічками. Хотілося б забути бомбардування, вибухи. Було страшно лягати спати, коли летіло і падало поруч, а вранці дізнавалися, що в когось розбомбили хату. Сидиш і молишся: «Господи, хоч би не зачепило рідних. Хоч би нікого не вбило».

У мами на цьому ґрунті трапився один інсульт, потім другий, а потім інфаркт. Її паралізувало і вона лежала. Хотілося б, звичайно, щоби всього цього не було, і матуся була зі мною.

Я мрію, щоб мій синочок виріс здоровим і ми з чоловіком бачили, як він росте; щоб усі були здоровими, був достаток та постійна робота. Дуже хочу, щоб був мир, щоб ніколи не було бомбардувань та війни.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Станиця Луганська 2014 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти 2014 зруйновано або пошкоджено житло поранені психологічні травми обстріли втрата близьких втрата роботи безпека та життєзабезпечення здоров'я харчування дітей
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій