16 березня 2022 року російська авіація скинула бомбу на приміщення драмтеатру в Маріуполі. Він був притулком для сотень маріупольців, які переховувалися там від обстрілів міста з боку російської армії. Унаслідок бомбового удару була зруйнована центральна частина будівлі театру, багато людей опинилися під завалами. Маріупольська міська рада повідомляла, що, за свідченнями очевидців, тоді загинули приблизно 300 людей. Матеріал Радіо Свобода.

Журналістка і документаторка Медійної ініціативи за права людини Лідія Тараш розповіла «Новинам Приазов'я», що свідки бомбардування, з якими вона спілкувалася, стверджують однозначно: це був цілеспрямований удар російських військ.

Було здійснено таке масове вбивство наших мешканців

Супутниковий знімок драмтеатр у Маріуполі після бомбардування, 29 березня 2022 року

«За свідченням, це було дві авіабомби. Люди вважають, що це було зроблено цілеспрямовано, попри те, що напередодні, 16 березня, волонтери написали великими літерами з обох боків «Діти». Але все одно обстріли продовжувалися і було здійснено таке масове вбивство наших мешканців», – наголосила вона.

За спогадами очевидців, через авіаудар загинули близько 200 людей. Втім, ці дані перевірити неможливо, як зазначила журналістка.

«Точних цифр ніхто не знає. Associated Press написали, що, за їхніми підрахунками, загинули 600 людей. За даними Маріупольської міськради, близько 300 людей. Ті люди, з якими ми спілкувалися, кажуть, що в той день до авіаудару у драмтеатрі перебували приблизно 400 людей, і після удару в живих залишилося близько половини», – каже журналістка.

"Маріупольці, з якими спілкувалися у Медійній ініціативі за права людини, стверджують, що у драмтеатрі перебувало виключно цивільне населення", - додала Тараш.

«Ті свідки, з якими ми спілкувалися, говорять, що одразу після удару пішли чутки, начебто цей удар завдали військові України, але вони однозначно кажуть, що це неправда. Ніяких військових на той момент там, біля театру не було, як і в центрі міста. Тобто в цей момент там було скупчення лише цивільного населення», – сказала документаторка.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.