Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Микола Шумейко

«Були прильоти у наш двір»

переглядів: 81

Мені 29 років. Я жив у Маріуполі. Був підприємцем: займався ремонтом шкіл і дитячих садків. Мав державні підряди. З 2014 року займався громадською діяльністю. Досі залишаюся головою громадської організації Ukrainian Рatriot. Зараз організовуємо прихисток для переселенців і розвозимо гуманітарну допомогу. 

Про початок війни я дізнався від друзів. Вирішив почекати вказівок від влади: евакуюватися чи ні. Це затягнулося на кілька днів, а потім уже було пізно виїжджати з Маріуполя. Я залишався там до 15 березня. 

Не було світла і зв’язку. Ми з родичами зібрали продукти, які мали вдома. Біля водоканалу був лише один автомобіль з водою. Біля драмтеатру був колодязь з технічною водою. 

Ми спочатку топили сніг, а потім збирали дощову воду. Мали трохи борошна – робили з нього на вогнищі якісь перепічки. Щось можна було купити у магазині Дзеркальному. А з п’ятого березня почалися авіаобстріли, тому було небезпечно ходити. 

Я жив у центрі міста. Були прильоти у наш двір. Люди, які мали авто, 15 березня зібралися в колону. Хтось сказав, що є «зелений коридор». Ми з рідними поїхали разом з цією колоною. Зараз мешкаємо у Хмельницькому. Сподіваємося, що війна закінчиться найближчим часом і ми повернемося додому.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2014 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій