Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Володимирівна Склярова

"Брат вижив на котячому кормі"

переглядів: 76

Ми виїхали до Львова у перші дні війни, бо тут навчався мій старший син. Поїхали разом з п'ятирічною донькою. Зараз у Львові так і залишились. Батьківська квартира згоріла, будинок знесли. У Маріуполі залишається мій брат, квартира вціліла. Він боїться виїжджати, чекає на визволення. 

У перший день війни вже було чутно вибухи. Не близько, бо ми жили у центрі, але дитина боялась, і кішка - теж. Ми б не виїхали так швидко, якби не наш старший син, який був у Львові. Він сам узяв квитки і дочку підговорив, щоб вона стала плакати і проситися до брата. Ми думали, що буде як у 2014-15 роках: побахкає і перестане. Добре, що виїхали, бо потім було б складно. 

Ми виїжджали разом із племінницею - у неї теж така дівчинка, як у мене. Ми побачили очі наших солдатів біля залізничного вокзалу і розплакалися, тому що вони самі не розуміли, що з ними буде. Коли їхали, було страшно, бо стріляли "гради" на нашому шляху десь далеко, а також летіли вертольоти. Біля Білої Церкви бахкало, коли ми їхали. А потім хвилювалися за рідних, які залишилися в Маріуполі. Шукали телеграм-канали, які самі мешканці створювали: дивились, чи вціліли наші будинки. Рідні всі вижили, а деякі знайомі загинули. 

Ми все втратили і живемо одним днем. Я б виїхала за кордон, але з нами - син. Останні копійки витрачаємо на винаймання житла. Повертатися у Маріуполь не збираємось доки він окупований.

Львівський клімат доньці не підходить, постійно хворіє. Наш азовський клімат - чудовий.

Коли ми виїжджали, чоловік набрав дві баклажки води, вони залишились у загальному коридорі. Наш будинок дуже обстріляли, було багато трупів, але дім вцілів. Я запаслася їжею і дуже хотіла, щоб брат із татом пробрались до нашої квартири, бо вони дуже голодували. Брат навіть котячий корм їв - на ньому і вижив. Коли брат прийшов, то побачив, що досі стоять ті дві баклажки води в коридорі. А сусід дід Коля сказав: "Бери, це твоя вода, її набрала твоя сестра". З водою були величезні проблеми, і той дід Коля її не зачепив, бо вода була сусідська. Цей випадок мене дуже вразив.

Хотілося б, щоб звільнили Маріуполь, але мені здається, що у нас замало сили проти орди. Може, буде якесь диво. Я на це дуже сподіваюсь.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2014 2015 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій