Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Марія Андріївна Столяренко

«Нас постійно обстрілювали із землі, моря, неба, «градами», фосфорними бомбами, і скинули авіабомбу»

переглядів: 199

Історія жінки, яка ледь врятувала маленького сина від того жаху, що відбувався у Маріуполі, і яка втратила все, що у неї було у житті – дім, друзів, місто…

24 лютого цього року я запам’ятаю на все життя! Ми жили на лівому березі Маріуполя. Я прокинулася від дуже гучного вибуху десь о 5 ранку, дуже злякалася і побігла в кімнату, де спав мій син Платон семі років. Дякуючи Богу, він міцно спав і не прокинувся. Скло у вікнах тремтіло, на машинах на вулиці грали сигналізації. Впало недалеко від нас. Я пам’ятаю, як я зайшла в телеграм і побачила, що вибухи були по всій Україні і нам оголосили спецоперацію.

Я мама, яка сама виховує дитину. Місяць ми ховалися у бомбосховищі старої школи у холоді, без світла, води та їжі, без будь-яких комунікацій та зв’язку. Ці 4 тижні були найгіршими в моєму житті! В мене вже майже опустилися руки, надія згасала. Слів висловити все те, що ми відчували, просто не існує. Антисанітарія, темрява, холод, страх, нелюдські умови існування та суцільна ненависть… Коли ми сиділи в бомбосховищі, мені нічим було помити навіть руки. Ми збирали сніг з автівок, які стояли біля школи. У нас був один літр води на день на чотирьох дорослих і мого сина! Ми пили воду, яку злили вдома з водонагрівача.

Мене з дитиною розшукували мої друзі та родичі з інших міст. Після того як в наш дім 1 березня о 5 годині ранку прилетіла ракета, в нас вибило всі вікна і відірвало балкон.

Як тільки закінчилася комендантська година, ми побігли ховатися в бомбосховище старої школи. Я тоді з собою взяла пакет з їжею, трохи речей перевдягнутися дитині і мат, щоб спати йому було зручніше.

Нас постійно обстрілювали із землі, моря, неба, «градами», фосфорними бомбами, а 19 березня на нашу школу, де ми ховалися, скинули авіабомбу!

Це наш другий день народження, бо люди, які були з нами, дуже постраждали. Нас врятувало правило двох стін, які були між вулицею і нами, і то вони тріснули! Це все було в повній темряві, мені на голову падали цеглини, очі засипало вапняним пилом, дихати не було чим, крики дітей, паніка. Платон дуже злякався і кричав! Це було пекло!

Ми втратили все: дім, роботу, машину, друзів, абсолютно все, у нас вкрали всі мрії!

Всі 30 років життя вмістилися в один рюкзак… Не повірите, але це не просто слова – ми бігли лише в тому, що було на нас одягнене, а за спиною – рюкзак з паспортами.

Ми бігли замінованою вулицею, яка обстрілювалася снайперами, падали на землю, вставали і знову бігли.

Потім чеченці автобусами вивозили нас на територію «ДНР» спочатку в Новоазовськ, а наступного дня повезли на фільтрацію в Старобешево. Мене з дитиною викликали на фільтрацію о першій годині ночі, і поки знімали мої відбитки пальців, він спав у них на лавці в РОВД.

Вранці нас відвезли на митницю, потім Таганрог, залізничний вокзал — ешелон біженців, який привіз мене з дитиною в Мічурінськ Тамбовської області. Звідти за останні гроші ми дісталися до Пітера, а з Пітера автобусом до Таллінна. Потім були Рига і Варшава. Три тижні скитань та сну на вокзалах.

З Варшави волонтери допомогли нам дістатися до Нідерландів.

Зараз ми в безпеці, але мені досі сняться вибухи, вогонь, голод і трупи…

А Платон малює те, що відбувалося в Маріуполі, і каже, що в голові постійно звук літака.

Коли закінчиться війна, багато людей захочуть повернуться до себе додому, у своє ліжко. А у нас немає дому… Ми втратили все, що так довго заробляли і накопичували роками, відмовляли собі і дитині, втратили в одну мить! У нас взагалі немає ніяких речей, тільки ті, в яких ми були в бомбосховищі.

Нічого немає, навіть моїх дитячих фото, все залишилось дома, а дома немає, бо його стерли з лиця землі.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода санітарія і гігієна харчування дітей житло неповні сім'ї діти перший день війни Обстріли Маріуполя їжа 2022 Біженці окупація фільтрація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій