Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Валентина Іванівна Шаповалова

"Бомбардування й обстріли дуже впливають на нерви"

переглядів: 84

У 2015 році розбомбили наш будинок, довелося його капітально відновлювати. Ми тоді переїхали до Курахового. Відремонтували дім, повернулися додому. Донька садила на подвір'ї квіти. Такі гарні спогади були. 

У другий день повномасштабного вторгнення донька пішла у центр скупитися і почалося бомбардування. Я злякалася, впала і зламала шийку стегна, мені робили операцію. До того ж у мене стався інсульт. Все до купи. У мене атеросклероз, не можу сама ходити, падаю, можу пересуватися тільки за допомогою доньки. Все це дуже впливає на нерви.

Ми сіли в машину і виїхали відразу у Курахове. Тиждень там пожили. Будинок наш розбили у Мар'їнці: вікна, двері - усе було розбите, уже повертатися було нікуди. Попелище, більше нічого немає: ні стін, нічого. Зараз ми у Жовтих Водах із сином. Він приїхав у Курахове зі свого села, і ми переїхали сюди. 

У Мар'їнці нам видавали гуманітарну допомогу від Фонду Ріната Ахметова. Тоді почала працювати донька у центрі зайнятості, отримувала зарплату. 

Синове село окупували "днрівці", треба було виїжджати. А він був головою села, залишатися було неможливо. Він тиждень возив у села хліб людям, а коли вже села окупували, він не міг туди повернутися. Його будинок теж розбили, і у внучки. Його машина і онуччина залишилися там. Своє життя тільки зберегли і все. Ми всі разом виїхали сюди. 

Усе нажите добро залишилося вдома, нічого не забрали. Я як була у халаті і в хустинці, так і виїхала. 

Ми їхали в невідомість. Просто подалі від обстрілів і бомбардувань. Мені було важко витримати таку довгу дорогу. Але нічого пережила.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мар'їнка 2015 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій