Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Андрій Юраго

«Бої в донецькому аеропорту я бачив з вікна своєї квартири»

переглядів: 731

Я був арт-директором у ресторанному комплексі «Family Club» у Донецьку. Триповерхова будівля розташована в парку Щербакова. У кінці травня 2014 року ми там влаштували чемпіонат по beer pong, це коли з відстані кидаєш кульки в келих з пивом. Несподівано до нас підійшли люди у військовій формі зі зброєю, сказали розходитися. Ми нічого не зрозуміли, але сперечатися не стали.

Наступного дня почалися бої в аеропорту. За цими жахливими подіями я спостерігав з вікна своєї квартири. Я жив на десятому поверсі в будинку на Ленінському проспекті. Дивився, як рвуться снаряди, і не вірив, що це відбувається в моєму улюбленому місті.

Чергове потрясіння я випробував, коли восени в будинок, де ми жили з дружиною, влучив снаряд. Ми на кухні пили чай, спілкувалися, коли відчули, як будинок здригнувся. Виявилося, що в наш будинок влучив снаряд.

У той день надія на те, що все налагодиться найближчим часом, пропала. Ми прийняли рішення виїхати. Але зробити це вдалося лише в лютому 2015-го.

У Дніпро переїхали я з дружиною і її рідна сестра. На трьох у нас був рюкзак з оргтехнікою та велика картата сумка з речами. Чому в Дніпро? Тут у дружини були знайомі, які запропонували їй роботу. Ми погодилися, принаймні, у когось був заробіток на перший час.

Із пошуками житла була окрема історія. Перша масова хвиля переселення припала на літо 2014-го. Узимку 2015-го поновилися бої по всій лінії фронту, і почалася друга хвиля (не така численна) виїзду з непідконтрольних міст. Але орендодавці, як і раніше, не горіли бажанням мати справу з тими, у кого в паспорті була донецька або луганська прописки. Майже добу ми просиділи в Макдональдсі, телефонуючи всіму пошуках квартири.

Коли ми вже зневірилися, зателефонував ріелтор і запропонував варіант. Це була трикімнатна квартира, у якій до цього жила сім’я з Луганська. Вони переїжджали до Києва, а господарі здавали житло принципово тільки переселенцям.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 Текст Історії мирних 2014 переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли Обстріл донецького аеропорту обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій