Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Аліна Куценко

"Бо не дуже хочеться стати янголом у 14 років, загинувши від мінної розтяжки"

переглядів: 173

Куценко Аліна, 14 років, Комунальний заклад «Станично-Луганський опорний заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 1 Станично-Луганської селищної територіальної громади»

Та скільки ж усього треба пережити їм,

Щоб, блукаючи по світу, вони скрізь були своїми.

І якими бути треба, щоб навколо розуміли,

Чому в вухах є шум, чому чорне вже не біле,

І вогонь у серцях, вогонь в очах, вогонь….

Сергій Жадан

До червня 2014 року про війну я знала з книжок та інколи разом з батьками дивилася воєнні фільми і навіть уявити не могла, що ця біда нахабно і без запрошення увійде в мій дім.

Це дуже дивно, коли вранці йдеш до ванної кімнати у своїх справах і відчуваєш, як під ногами ходить хвилями підлога від до сих пір незнайомого звуку, жахливого звуку пострілу. І я вже не в змозі зробити крок, я розумію (зізнаюсь, напевно, вперше), що таке страх, він липне до мене, огортає своєю павутиною…

Ось він – цей день, День народження моєї матусі, 10 червня 2014 року, день, коли мало бути свято, а життя розділилося на «до» і «після». Моя Станиця Луганська – добре, світле місце, де назавжди оселилася моя душа, де найяскравіше світять зірки, де я пишу вечорами вірші, де можу безкінечно дивитися на річку мого дитинства, слухати шепіт лісу, який тихо розмовляє зі мною.

Хоча – ні, я забуваюсь, уже не можу багато чого, що допомагало мені пізнавати красу цього світу, лишилися тільки спогади… Чому? Бо не дуже хочеться стати янголом у 14 років, загинувши від мінної розтяжки.

Наша родина виїжджала у 2014 році на чотири місяці.

Пам’ятаю свою матусю, яка прийшла на День учителя в незнайому школу чужого міста і дивилася з зали, як я співаю про любов педагога до своєї професії, дітей.

А я бачила її сльози і розуміла (хоч і мала всього 7 рочків), чому плаче мама: вона 15 років віддала вчительській професії, у неї розривалося серце від думок про те, що може не повернутися до своєї рідної школи, яку закінчила і до якої прийшла молодою вчителькою.

Але ми повернулись і потрапили в саме пекло війни. Не можу позбутися жахливого спогаду, який назавжди лишиться в пам’яті кожного з нашої родини: обстріл селища з Луганська «Градами».

В кімнаті на підлозі моя маленька сестричка, на ній я, на мені мама, а зверху, ніби велетень з казок, нас прикриває тато. Ми молилися тоді всім вищим силам, а страшний свист мерзенним звуком пронизував нас… Тієї ночі ми вижили, а от дві родини з сусідньої вулиці вже ніколи не зустрінуть сонце.

Якби в мене запитали, що таке мир, то я б, не замислюючись, відповіла: мир – це рідні, за яких не треба хвилюватися, це усміхнені однокласники, які нарешті не просуваються повзком по стінах шкільної будівлі, рятуючись від куль, це можливість спокійно гуляти вулицями, не озираючись навкруги і не підстрибуючи від кожного гучного звуку.

Я щаслива, що відчуття беззахисності вже не таке гостре. Думаю, мій найскладніший і найважчий період позаду. Я дійсно навчилась цінувати життя і дуже сподіваюсь на своє емоційне перезавантаження, але поки відлуння війни таке ще близьке…

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Станиця Луганська 2014 2021 Текст Історії мирних діти обстріли безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій