Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Віталій Кравченко

«Бізнес довелося закрити, будинок залишити та під залпи артилерії виїхати до Одеси»

переглядів: 767

Війна на Донбасі змусила багатьох моїх земляків зробити «перезавантаження» свого життя – перебудуватися під ритм іншого міста, пройти професійну перекваліфікацію. Або відкрити власну справу, про яку в мирний час навіть і не думав. Я і не думав, що стану в Одесі шанованою людиною серед таких же інвалідів-візочників, як і я сам.

В юності я мріяв стати міліціонером або футболістом, у 14 років лікарі поставили страшний діагноз – вроджена спінальна аміотрофія. Через десять років виявився прикутим до візка. Із дружиною Наталією Чехонацькою познайомився на початку весни 2008 року в Донецькій обласній лікарні відновного лікування. У 22-річному віці за збігом обставин вона стала інвалідом.

Було дуже важко, особливо коли після закінчення інституту за спеціальністю економіка підприємств я не зміг знайти роботу. Куди не звертався, скрізь давали від воріт поворіт. Тоді я відкрив в Донецьку інтернет-магазин спортивних товарів.

Пізніше я почав займатися в інвалідному кріслі спортом. Тоді в Донецьку з’явилося «інватаксі» – таксі для інвалідів. Було 4 автомобілі. Фонд, який їх обслуговував, давав можливість двічі на тиждень проїжджати безкоштовно певну кількість кілометрів. Це оживило рух людей з інвалідністю в місті. З’явилася можливість їздити на фестивалі, змагання, стали доступніші заняття спортом.

Марили ми з Наталею поїхати до Києва на чемпіонат України з танців на візках. Але мрії цієї не дано було здійснитися – до міста прийшла війна.

Бізнес довелося закрити, будинок залишити та під залпи артилерії в червні 2014 виїхати до Одеси. Мій племінник, якому на ту мить було трохи більше рочку, жив у районі аеропорту. А перші бойові дії почалися саме в цьому районі. Ми виїжджали всією сім’єю: я, дружина, племінник із мамою, батьки. Нас вивозила Європейська асоціація з прав інвалідів. У нас був день на підготовку. Тоді тільки все починалося, і тому в нас була можливість спокійно доїхати до вокзалу.

У Південній Пальмірі таких як ми, інвалідів-візочників із Донбасу, розмістили в санаторії «Куяльник». Нас прийняли добре. У кожній кімнаті є свій санвузол. Звичайно, ніхто не очікував, що наше перебування затягнеться надовго. Думали, що приїхали на 2-3 тижні. Спочатку харчувалися безкоштовно. Навіть дозволили пролікуватися. А тепер за харчування доводиться платити.

Санаторій знаходиться на околиці міста, а кожному інваліду щонайменше один раз або двічі на місяць потрібно їздити до центру, щоб відвідати соціальні служби, медичні установи, супермаркети. Доводилося користуватися маршрутками, абсолютно не пристосованими до перевезення інвалідів-візочників. Добрі люди допомагали занести візочок у маршрутку, але, не володіючи потрібними навичками, не раз кидали наших хлопців, які отримували травми через те, що випадали з візочка. Водії постійно лаялися, що збиваються з графіка, чекаючи, доки ми вирішимо проблеми з посадкою в салон. Так що доїхати до центру Одеси нам було дуже складно.

Тоді за допомогою небайдужих людей нам вдалося відкрити в Одесі перше інватаксі. За основу взяли мікроавтобус Volkswagen LT45. Його переробили: прибрали кілька крісел, зробили спеціальний розкладний поміст – пандус. Мікроавтобус цілком адаптований для перевезення інвалідів, і зараз кожен інвалід, який проживає в Одесі, може замовити цей автомобіль.

Візочник сам може заїхати в салон і виїхати з нього. Із ним можуть їздити родичі та друзі, влаштовуючись на м’яких кріслах. У салоні одночасно можуть поміститися 8 візочників і 5 супроводжуючих. Якщо ж людина їде сама, то наш водій-волонтер супроводжуватиме людину від будинку до місця призначення та назад.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 Текст Історії мирних робота
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій