Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Майя Преснякова

"Більшого жаху в житті я ще не переживала"

переглядів: 86

Майї Прєсняковій було 59 років. Вона загинула в березні 2022 року в Ірпені на Київщині. Разом із своєю матір'ю Катериною Ксенз жила в приватному будинку на вулиці Лисенка. Туди прилетів снаряд. Від його уламків донька і матір загинули на місці.

Більшого жаху в житті я ще не переживала

«Ми з Аліною, донькою Майї, думаємо, що вони загинули орієнтовно з 13 по 15 березня 2022 року. Нам з Аліною 15 березня приснився страшний сон, від якого прокинулися із жахом. Будинок Майї і сусідній – повністю зруйновані. На вулиці валялися речі, документи. На лавочці перед їхнім домом стояли 2 стаканчики і сік. А поруч лежали Майя і тітка Катя…», – розповіла родичка Майї, Юлія.

Майя Прєснякова з дитинства жила в Ірпені. За освітою вона музикантка, закінчила, Київську муніципальну академію музики імені Рейнгольда Глієра, працювала у дитячому садочку. Згодом вийшла заміж за військового і з чоловіком переїхала у Феодосію в Крим. Після розлучення повернулася назад в Ірпінь. Останні роки працювала діловодкою в Державній службі з надзвичайних ситуацій України.

«Майя – це людина, у якої ніколи не було поганого настрою. Коли я до неї приходила, вона зігрівала нас наче сонечко, світла, добра. Вдома грала нам на фортепіано. Дуже любила свою доньку й онуку. Вона ними жила. Майя поборола рак головного мозку, але не пережила російську навалу…» – каже Юлія.

Донька й онука Майї зараз за кордоном. Вони виїхали з Києва у Польщу відразу після початку великої війни. А от Майя із матір'ю категорично відмовилися евакуюватися. Після звільнення Київщини на початку квітня 2022-го правоохоронці вивезли тіла обох жінок у морг міста Боярка.

Юлія каже, що на все життя запам’ятає картину, яка постала перед нею, коли вона забирала свою рідню.

«Навколо лікарні і моргу в Боярці, КамАЗами вигружали чорні пакети із вбитими людьми. Майю я знайшла відразу, тітку Катю шукали довше. Більшого жаху в житті я ще не переживала. А потім, коли повернулася у свою домівку і побачила, що із нею зробили російські військові, не могла повірити своїм очам. Із 15 вікон у будинку вціліло лише одне. Даху майже немає. Весь другий поверх пробитий уламками снарядів. Вони в’їлися навіть у плаття».

Майю та її матір Катерину кремували і похоронили на кладовищі в Ірпені.

У загиблої залишилися донька, онука й інші рідні.

Історія з instagram каналу Victims of russia.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Ірпінь 2022 Текст Історії мирних жінки зруйновано або пошкоджено житло поранені психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення перший день війни Соцмережі
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій