Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олег Едуардович Нестеренко

«Безпеки немає ніякої, ми абсолютно незахищені»

переглядів: 707

Я народився в місті Свердловка Луганської області в 1963 році. У 1996 році сім’я переїхала до Донецька, де і проживаємо донині. У моїй родині двоє дітей, хлопчик, дівчинка. До війни, в принципі, життя було розмірене, усталене, стабільне.

Безпеки немає ніякої, ми абсолютно незахищені

Перший день війни я дуже добре пам’ятаю. Ще будучи на роботі, ми бачили вертольоти бойові. Після роботи приїхав додому. Це десь до години другої-третьої, нас раніше відпустили, тому що вже чути було вибухи. Перебуваючи вдома, я бачив атаку літака на аеропорт. Із цієї миті я вже точно розумів, що почалася війна.

Багато хто питався: чому це все сталося? Ніхто не розумів і багато ще досі не розуміють чому. І друге питання стояло про те, як уберегтися. Тому що багато потрапляли в неприємні ситуації, були поранені, вбиті. Треба було якось вберігатися від раптових пострілів, розривів. Ці теми жваво обговорювалися.

Війна вплинула на свідомість, на все. Візьмемо, скажімо, такий аспект – дістатися на роботу. Не завжди на роботу можна нормально дістатися. По-перше, коли почалися активні бойові дії, явно було видно, коли після роботи повертаєшся додому, що Донецьк ніби вимер. Людей стало набагато менше. Машин теж. І діставатися до роботи було не завжди зручно.

Потім – щодо води. Бували часто моменти, коли води просто не було, не працювала водопровідна мережа. Пам’ятаю чітко: пару тижнів не було води. Ходили вниз нашою вулицею, там є криниця в балці. Приходимо і там часто людей 10 черга, набирають технічну воду. Ми прекрасно знали, що ця вода з підвищеним вмістом нітратів, але це — найближче джерело. Пару разів була технічна бочка. Під’їжджала, ми набирали. А ось де ми питну воду брали, точно не пам’ятаю вже. Може, в магазинах. Якось проблема вирішувалася. А! По-моєму, ми кип’ятили воду з криниці.

Багато людей, які мали можливість, виїжджали з Донецька. У нас в родині таке теж було.

Були перебої з постачанням продуктів харчування. Багато хто втратив роботу.

Спочатку гуманітарні пакети отримували жителі на селищі Жовтневому, їх дуже обстрілювали, багато влучень було, вони в активній бойовій зоні були. Потім – на «Маяку» центр поширення цієї допомоги був. А потім все організувалося.

Припустимо, ми живемо в районі Бакинських комісарів, а роздача почала відбуватися в БК Куйбишева, це недалеко від Бакинських, метрів триста. Чітко пам’ятаю, що перебої з харчуванням були, і я ці пакети отримував. У нашій родині два пенсіонера, теща і я, і мені доводилося відпрошуватися з роботи. Якщо є машина – добре, якщо немає машини, то вручну тачку брав і два пакети тягнув.

Пакети були немаленькі, кілограмів, напевно, по 12. Там і гречана каша була, і рис, і борошно, і макаронні вироби, олія, згущене молоко. Усе дуже знадобилося. Допомога була дійсно відчутна для сім’ї. Я часто чув від людей: «Велике спасибі Рінату Ахметову». Вони дуже були вдячні.

Безпеки практично ніякої не було. Повертаюся якось із роботи. Саме проблема була з транспортом щодо повернення з роботи додому. Почала дружина вже турбуватися. Мобільний зв’язок ще працював. Вона телефонує: «Олег, ти де?» Кажу: «Та я ось доходжу». І в кілометрі від мене так бубух! Вона: «Ховайся в канаву!» Таке було, один із моментів.

Яка безпека, коли там непередбачувано! Ти тільки почув свист і поруч лягати треба, швидко сховатися.

Чи відчуваю я зараз себе в безпеці? Ні, не відчуваю. Найчастіше виходиш у двір, починаєш якісь роботи робити, чуєш бухи та згадуєш, як це було раніше. Постійно є якийсь страх внутрішній, може, вже віковий, не знаю, що це може перерости в непередбачуване, і поруч може лягти снаряд. Лінія фронту дуже близько. Жодної безпеки, ми абсолютно незахищені.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 2021 Текст Історії мирних чоловіки 2014 зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення робота обстріли Донецька 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій