Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Степанівна

«Бігти в підвал не було сенсу, сиділи у квартирах»

переглядів: 675

Олена народилася в невеликому селищі Луганської області, тут же знайшла сімейне щастя й виховувала дітей, поки по вулицях не почали летіти снаряди. Коли дочка-медсестра двічі потрапила під обстріл, попросила дітей відвезти онуків, щоб зберегти їхні життя. Сама залишилася в родовому гнізді.

Я народилася і виросла в Новотошківському, тут же вийшла заміж і виховувала двох доньок. У нас було нормальне життя, робота. А як почалася війна, усе втратили: і роботу, і дітей, адже вони з онуками на руках виїхали із селища.

Бігти в підвал не було сенсу, сиділи у квартирах

Коли почали бомбити, ми були у квартирі. У нас у будинку немає підвалу, тому залишалися на місці. У під’їзді й біля будинку купа уламків, у сусідні будинки бігти в підвал не було сенсу, сиділи у квартирі. У нас осколками снарядів побило дах і вікна, але вже все відновили.

Бігти в підвал не було сенсу, сиділи у квартирах

Діти практично зразу виїхали. У мене дочка працювала медсестрою та потрапила двічі під обстріл, я їй тоді сказала: «Усе, втретє долю ми не будемо випробувати, виїжджай». А старша на той час із немовлям на руках була.

У нас тоді ні світла, ні води не було, ходили під бомбардуванням, під обстрілами набирали воду в криничці на свій страх і ризик. А що робити?

Фінансовий стан дуже похитнувся. Я ніде не працюю, тому що роботи немає, виїхати звідси можливості немає, і пенсію ще не отримую. У безпеці себе теж не відчуваю. Ось недавно стояла біля під’їзду з декількома жінками, і просто над головою почали кулі свистіти.

Хочеться, щоб закінчилося все. У нас у селищі немає громадського транспорту, нічим навіть виїхати. Аптека раніше забезпечувалася нормально, а останнім часом дуже погано. Щоб виїхати кудись за ліками, потрібно найняти машину. Ми нікому не потрібні, просто кинуті напризволяще люди.

Я хочу, щоб швидше все закінчилося. Не кажу, що налагодиться життя, прекрасно все буде, але хоча б цей кошмар припиниться.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Новотошківське 2014 2021 Текст Історії мирних жінки зруйновано або пошкоджено житло обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення житло робота
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій