Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Дар’я Акритова

«Батько кричав мені відійти від вікон та сховатися у кімнаті»

переглядів: 358

Акритова Дар’я, 15 років, Курахівський опорний ЗЗСО №5, м. Курахове

Есе "Один день"

Війни – породження зла. Вони змінюють людей. Когось ламають, а когось надихають, але в будь-якому випадку війна не залишає людину та не проходить повз. Стихія війни впливає на людину, її психіку, душу, погляди на життя.

У кожного з нас є день, коли війна почалась саме для тебе.

Я все ще пам’ятаю, як почула перші постріли, як батько кричав мені відійти від вікон та сховатися у кімнаті. Я пам’ятаю, як батьки хотіли ховатися у підвалі, подалі від цих жахливих звуків.

Ми не виходили з дому, не підходили до вікон, просто сподівалися, що скоро все стихне. На відміну від батьків я не сильно турбувалася, мабуть, тому що була маленька. Я не відчувала нічого крім хвилювання за рідних. Саме в ті часи я усвідомила, що почалася війна. Люди стикнулися з новою реальністю.

Всі чекали миру. Але що це таке? Стан спокою? Дружба? Кожна людина відповідає на це питання по-своєму.

Можливо, це той стан дійсності, де немає місця для всього, що перераховано вище, але, можливо, це буде не мир, а скажімо, рай чи будь-яке місце поза цим життям та за межами цієї реальності.

Багато  з нас знає таку фразу – аби не було війни, яка вже у часи мого мирного дитинства остаточно втратила змістове навантаження та була порожнім звуком, відлунням дідівських та бабусиних спогадів, які я слухала немов казки. Занадто складно було у них повірити.

Війни ніяк не відобразились на мені, але як відобразились на моїх друзях, що переїхали у це місто, щоб врятуватися, на моїй сім’ї, яка тепер у будь-який час готова до екстреної ситуації. Від їхньої підготовки залежало наше життя. Батьки впоралися, але чи зламані вони війною?

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
2014 Текст Історії мирних діти обстріли безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій