Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олег Вишневський

"24 березня я вирішив самостійно поїхати до Маріуполя. Без конвою та домовленостей"

переглядів: 19

Із Маріуполя Олег із родиною виїхав 26 лютого. Спочатку - до Запоріжжя. Потім - до Дніпра. Але в місті залишалася колишня дружина із сином з інвалідністю та теща. 

"6 або 7 березня приїхав до Запоріжжя. Там формувався конвой. Передбачалося поїхати до Маріуполя. Але в районі Василівки нас розвернули. Вирішив їхати сам. Без конвою та домовленостей. Подзвонив знайомому у Бердянськ. Він уже їздив до Маріуполя. Порадив, як їхати. Максимум три машини. 16 блокпостів. 24 березня мені вдалося самому приїхати до Маріуполя.

Я їду нічийною землею. Стоять протитанкові їжаки. Люди зі зброєю. Я вперше побачив окупантів. Зупинили. Горів танк. Незрозуміло чий. Молодий попутник почав робити селфі. Я кричу: "Швидше". Ми проїхали 2 км. І пролунав страшний вибух. Танк. 

Маріуполь. Мамин будинок відкритий. Я забрав її фото. Вона вже померла. Поїхав до колишньої дружини. Валяються дроти. Іскри. Якісь купи... – зрозумів, що то загиблі люди. Вони були накриті ганчір'ям. З купи стирчить черевик. Я в шоці.

Сусідній 26 будинок догоряє. Мій наче цілий. Я взяв їжу. Відкриваю багажник. Люди виходять з підвалів. Один, другий, третій, четвертий. Питаю, де жінка з дитиною? "На 5 поверсі". Я піднімаюсь нагору. Перестрибую дірку у сходовому проході. Їхні очі не описати! Як кидати квартиру? Шуби, телевізор. Я дав їм 5 хвилин", - розповів житель Маріуполя Олег.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 2024 Відео Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення люди з обмеженими можливостями літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій