Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Вікторія Гончарова

"Я уявити не могла, що слово «мир» стане таким безцінним."

переглядів: 308

Гончарова Вікторія, 15 років, Дмитрівський ЗЗСО

Кожна людина, народжуючись на світ, отримує у спадок найбільше багатство – Вітчизну. Для мене Україна – це щось велике і неосяжне, незабутні враження дитинства: рідне село Дмитрівка, лагідні мамині руки, мої однокласники. Батьківщина – це земля, де тебе завжди зрозуміють, де ти відчуєш, що тісно  пов'язаний зі своїм народом спільною історією, болем і радістю.

На мій погляд, один день 2014 року змінив свідомість усіх громадян України. Події останніх семи років внесли корективи у життя кожної людини.

Я уявити собі не могла, що слово «мир» стане для мене та моїх рідних таким безцінним, найдорожчим і найважливішим.

Коли почалися бойові дії, мені було сім років. Саме стільки триває війна в моєму рідному краї. Я навчалася в другому класі і не дуже розуміла, що відбувається навколо. Але деякі спогади назавжди залишаються в моїй пам’яті: величезні колони великої військової техніки на дорозі, біля якої знаходиться мій будинок.

Але війна для мене розпочалась, коли я побачила найстрашніше – «Гради» над головою.

Саме тоді я усвідомила, що на моїй рідній землі відбувається щось жахливе. Напевно, не це повинно було закарбуватися  у голові, душі та серці дитини, яка має радіти та відчувати себе щасливою.

Я спостерігала за своїми батьками, які дійсно переживали, бо дорослі вже усвідомлювали, що може нас усіх очікувати. Вони відчували відповідальність не тільки за себе, а й за нас, дітей, землю, на якій живуть. Тепер, коли мені вже чотирнадцять, я розумію їх. Чесно зізнаюсь, що тепер сама інколи відчуваю страх і тривогу, бо, на превеликий жаль, повітря Донбасу і досі здригається від вибухів, а в очах людей панує відчай.

Ніхто не міг передбачити, що війна і смерть в нашій країні будуть типовими новинами дня, що ми стикнемося з новою реальністю, до якої не були готові.

Серце розривається від жалю, бо я люблю свою Вітчизну, попри те, що для когось є і кращі куточки землі.

Біль та відчай, але понад усе – віра у найкраще.

Ми маємо усі підстави пишатись тим, що наша Батьківщина завжди мужньо переносила найважчі випробування. І через деякий час відроджувалася, як міфічний птах Фенікс, виховувала нові покоління закоханих у рідну землю людей, адже нам є чим пишатися.

Я щиро вірю, що війна скоро закінчиться. Світитиме яскраво сонечко і буде мирне небо.

Слова «тимчасово окупована територія», «лінія зіткнення», «війна», «КПП» вийдуть з активного повсякденного вжитку.

Так, наша країна потребує миру, тільки тоді ми відчуємо себе по справжньому щасливими на нашій чудовій та неповторній землі. Мир в Україні – моє найзаповітніше бажання, бо це дитяча радість, усмішки, щасливе життя, спокійна старість. А що можу зробити я, учениця 9 класу?

Напевне, оволодівати знаннями, щоб у майбутньому принести користь своїй унікальній країні. Просто безмежно любити рідну землю і оберігати довкілля, бо не уявляю свого життя без України, тому що вона – це моя доля.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Дмитрівка 2014 2021 Текст Історії мирних діти 2014 психологічні травми безпека та життєзабезпечення діти 2021 Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій