Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ганна Харченко

"Я пам’ятаю, як було чутно страшні вибухи"

переглядів: 225

Харченко Анна, 15 років, ЗЗСО I – III ступенів № 17.

Я не можу дати точної відповіді на це питання, я не відчуваю себе на війні. Так, я пам’ятаю, як було чутно страшні вибухи, як тремтіли вікна, а на горизонті виднівся дим від вигорілих степів, але я не відчувала себе в небезпеці. Але чому?

Напевно, тому що мене завжди підтримували дорогі мені люди, які були поруч у скрутну хвилину і допомагали мені. Саме завдяки цьому в моїй сім’ї завжди була атмосфера спокою.

Чому чимало людей, які живуть на території, де панує спокій і мир, почувають себе набагато гірше за мене?

Я впевнена, є дві війни, і політична не найстрашніша. Ніяка людина не буде щасливою, коли в сім’ї буде розлад, як буде панувати злість та непорозуміння. Чи важливо, чи вибухають бомби, чи літають снаряди, якщо батько кричить на матір, в сім’ї постійні свари та образи? Ця війна набагато страшніша за якісь політичні сутички.

Вона ранить людей, але не фізично. Ті рани не загоються, а шрам залишать.

Той моральний біль набагато гірший за звичайний, він не лікується, а болить все більше і більше, не залишаючи ніякої надії.

У багатьох це битви кожного дня… Битви, в яких беруть участь злість, ненависть, непорозуміння, які забирають найцінніше, що є в житі кожного з нас: гарні відносини, любов, повагу. Найчастіше в кінці цих битв зостаються тільки розвалини – розвалені  сім’ї, вбиті стрілами роздратування та зневаги діти та батьки.

Справжня війна відбувається не десь за кордоном, вона може початись у будь-яку хвилину, у будь-якому місці, все залежить від людини.

На питання, коли для мене почалась війна, я відповім: «Вона для мене не починалась. Маю надію, що ніколи не почнеться, і в моєму серці завжди буде мир і любов до рідних мені людей».

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Новгородське (нині Нью-Йорк) 2014 2022 Текст Історії мирних діти 2014 психологічні травми безпека та життєзабезпечення діти 2021 Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій