Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Оксана, Геннадій і син Данило Будзак

«Могли загинути втрьох в один день»

переглядів: 902

Оксана Будзак:

Могли загинути втрьох в один день

Трудовське – тихе маленьке село, яких багато тут поруч. Люди страждають. А за що? Не пояснить тобі ніхто, чому це все відбувається. Роботи як такої немає, раніше люди їздили до Маріуполя, в Донецьк. Зараз нікуди виїхати. Люди залишаються тут, кому нікуди їхати, живуть.

Увечері 17 лютого 2017 року, коли все сталося, ми знаходилися вдома, у кімнаті. Я сиділа в одному кріслі, чоловік – в іншому, а дитина стояла біля дверей.

Геннадій Будзак:

Могли загинути втрьох в один день

Вечір, як вечір, нічого не віщувало. Я в той день влаштовувався на роботу. Пройшов комісію, приїхав додому, по господарству упорався. Дружина своїми справами займалася. Один раз бабахнуло відчутно. Другий раз бабахнуло – згасло світло. Я піднявся, світла немає.

Оксана Будзак:

У ту мить я розмовляла по телефону і вирішила, що вибухнув у мене телефон. Ми навіть не одразу зрозуміли, воно в одну секунду сталося. Дзвеніло у вухах. Чоловік кричить: «Біжимо в підвал!» Воно стріляло, бахало, вибухало. Це було дуже страшно.

Ми такого не відчували. Страшно було за дитину, в принципі, і за себе було страшно. Не дай Боже комусь пережити таке.

Ми вибігли на подвір’я. Вже тут лежали шматки шиферу, дошок. Ми бігли. У нас підвал трохи далі. Ми побігли до підвалу. Коли ми спустилися в підвал, увімкнули телефон – підсвітити, я виявила, що син і чоловік поранені.

Могли загинути втрьох в один день

Сільгоспбудівля сусідів стояла. Коли ми бігли, темно було. Не видно було, що вона зруйнована. Снаряд потрапив у цей сарай. І осколками, хвилею, зачепило нас.

Сусідське господарство постраждало – бичків їхніх убило. Сусідка із сином були вдома, але вони знаходилися в іншій кімнаті, інакше вони б теж постраждали. Коли летіли осколки, все роздробило повністю – стіна, кут, меблі постраждали.

Син Данило Будзак, 15 років:

Могли загинути втрьох в один день

Упав, отямився, тато кричить: «Давайте всі в підвал!» Спустилися в підвал. У підвалі озирнулися – у тата поранена рука, у мене – плече. Мама, слава Богу, ціла. Посиділи в підвалі, піднялися вже в будинок. А там... ну джгути, бинти наклали. Обстріл близько півгодини тривав.

Потім прибігла санітарка, вона в нас у цьому селі живе. Вона теж першу допомогу надала. Викликали швидку, поїхали в лікарню.

Оксана Будзак:

Дитина 15 років, ми в житті нічим не хворіли. Зараз нам вже дали інвалідність до 18 років. Не дуже-то приємно. Рука в дитини не працює, як має працювати. Лікарі кажуть: «Все буде добре, розробляти треба». Будемо сподіватися, що все буде в порядку.

Геннадій Будзак:

За дитиною наступного дня просто із 7 ранку консиліум лікарів зібрався. Зробили знімки, побачили, де осколок, провели операцію, дістали. Усі лікарі кажуть, що він народився в сорочці. Осколок у дитини пішов у плече і зупинився біля сонної артерії. А мені один у ключицю потрапив і один пройшов на виліт.

Могли загинути втрьох в один день

Оксана Будзак:

Було дуже страшно. Як уявиш – могли загинути в один день втрьох. Ну, а за дитину лікар сказав: «Навіть не в сорочці, в бронежилеті народилася дитина».

Він у нас один, пестили його, плекали. І якби в один момент, не дай Бог, сталося, навіть не знаю, як би це можна було пережити.

Нам від Штабу Ріната Ахметова «Допоможемо» зателефонували 18 лютого. Сказали, що чули, що у нас сталося, і вони готові надати нам допомогу. Або медикаментозно, якщо нам потрібні якісь препарати, або, якщо потрібна буде реабілітація, вони допоможуть нам.

Данило:

Фонд Ахметова запропонував нам путівку на 21 день, ми погодилися. Електропроцедури, галотерапія, басейн, ванна, масаж. Хочу подякувати Рінату Ахметову за те, що надав мені таку путівку. Розуміє, що горе, увійшли в становище.

Оксана Будзак:

Величезне спасибі й низький уклін таким людям, що вони не залишаються байдужими до чужої біди, не залишають, допомагають. Це дуже важливо в наш час, щоб таких людей було більше. І не залишати людей зі своєю бідою, тому що це дуже важко.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Трудівське 2017 Відео Історії мирних жінки чоловіки молодь 2017 зруйновано або пошкоджено житло поранені обстріли здоров'я
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій