Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Юріївна Вєтрова

«Міни лягли з двох боків нашого будинку»

переглядів: 564

«Війна для мене – це…»

Складно сказати. Це важко перенести, важко. Спогади дуже погані. Дуже багато стріляли, саме ми потрапили під обстріл. Міни лягли недалеко, із двох боків нашого будинку.

Чи можете зараз згадати й описати момент, ось коли саме для вас особисто почалася війна на Донбасі?

Ну, більш сильно відчувалося десь із вересня 2014 року. Тоді я вперше побачила військових з автоматами. Я була в гостях, і вони саме попросили зайти, перевірити в подруги флігель. Чи немає когось, хто від них ховається, ми навіть не могли подумати, хто це. Потім, коли вже представилися, так, що українські війська.

Скажіть, будь ласка, про що розмовляли з рідними, сусідами, друзями в цей період? Які були розмови?

Ой, які там розмови? Ми переважно сиділи або по домівках, або багато сиділи в льохах, коли починалися обстріли. А ми ось під столом сиділи, коли бомби розірвалися недалеко від нас. У людей і гаражі побило. А так, багато хто хотів виїхати. Ми теж думали виїхати звідси, бо страшно. А куди їхати? Я майже не ходжу, паралізований один бік, тому залишилися на місці.

Тим паче тут все своє, шкода. А багато повиїжджали, у нас дуже багато залишених будинків. Це взагалі жах, і на цей час, як почалося з 2014 року, немає роботи, так донині і йде.

Тобто люди, здебільшого, зараз без роботи?

Так, роботи немає. Єдина робота – у продуктових магазинах, продавців приймають, підлоги мити, розкладати товар.

Скільки років їздили, у Луганську працювали, тепер у нас громада в Станиці Луганській. А все одно, нічого певного немає. Учителям зарплату місяці два або три не платили. Лікарям теж.

А школи працюють?

Працюють, вчаться діти. Погодьтеся, або 20 осіб раніше в класі, або зараз сім-дев’ять. Населення дуже мало.

Які ще зміни військові дії принесли у ваше життя, у ваш побут, у доступ до послуг, до тих самих продуктів, їжі?

Усе дуже подорожчало. Крім того, що продукти подорожчали, подорожчало взуття, одяг, медичне обслуговування. Ліки подорожчали дуже, без яких я не можу обійтися.

Для мене дещо там безкоштовне, як інваліду, а ось на лікування лягати потрібно двічі на рік. Ось зараз пандемія, у мене не виходить лягти полікуватися.

Я раніше їздила до Луганська, перекомісію робила на групу інвалідності. Тепер мені в Сєвєродонецьк їхати треба. А це набагато далі й набагато дорожче, звісно. У минулому році було 200 гривень, у цьому році не знаю, скільки буде, у наступному році не знаю, скільки буде. Мені раз на два роки треба їздити.

На цей час ви себе відчуваєте в безпеці вдома?

Ні-ні, абсолютно. Невідомо, що буде далі.

Тобто, по суті, постійно в очікуванні чогось?

Так, і ми тут усі такі. Переважно всі в очікуванні, як то кажуть, з одного боку, дива, може, щось зміниться на краще. А з іншого боку, дивишся – нічого не змінюється. Село починає вмирати потихеньку.

Після всіх труднощів, які ви долали, чого навчилися?

Не піднімати в руки непотрібні предмети, які ви не знаєте, що це, може, граната або бомба. Ось це єдине. І в ліс ми зараз дуже не ходимо, тільки по краєчку, хоч і було в нас тут травмування. Люди бояться ходити. Корів ганяють пасти, а піти в ліс кудись глибше, подалі страшно.

У мене однокласник нарвався на розтяжку на рибгоспі. У нас тут водойми були – риб розводили. Зараз, звичайно, поспускали водойми, риби немає. Раніше ми рибою цією ж і харчувалися. Побило ноги йому, око одне не бачить тепер взагалі й кисть відірвало. Це в 2015 році було, а зараз, на кшталт, тихо. Ніхто більше не нарвався ні на розтяжку, ні на міну. Добре, хоч так.

Ви або члени вашої родини отримували гуманітарну допомогу з 2014 року?

Я отримувала гуманітарну допомогу. Ми у школі отримували, не пам’ятаю, яка організація, по-моєму, Червоний Хрест. І тут також двічі я отримувала, здається, Рінат Ахметов. Там продукти й хімія була.

Яку роль ці гуманітарні посилки для вас зіграли?

Звичайно, велику, Ви що? Тоді неможливо було нічого купити, грошей абсолютно не було, хоч і магазини працювали. Тільки на хліб вистачало. Велику роль, звичайно. Ми дуже довго користувалися продуктами. Та й хімія теж, це ж і зубна паста, і порошок, і шампунь. Це взагалі, добре як було. Гарна була допомога.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Вільхове 2014 2021 Аудіо Історії мирних 2014 психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення робота їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій