Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

«Один день»: визначені переможці творчого конкурсу есе Фонду Ріната Ахметова
27.10.2021

Один день»: визначені переможці творчого конкурсу есе Фонду Ріната Ахметова

 

Фонд Ріната Ахметова підвів підсумки конкурсу есе «Один день», учасниками якого стали майже дві тисячі українських школярів. Конкурс проводився в рамках Меморандуму про співпрацю між Фондом Ріната Ахметова та Інститутом модернізації змісту освіти Міністерства освіти і науки України. У ньому взяли участь школярі 9-11 класів із Донецької, Луганської, Запорізької та Харківської областей.

– «Один день» – один із проєктів Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова. Його мета зберегти свідчення очевидців про день, коли для них почалася війна. Все це робиться для переосмислення важливості миру і заради мирного майбутнього країни. Музей зібрав уже понад п'ять тисяч свідчень жителів Донбассу про воєнні події, розказаних із перших вуст. Вони оповідають про важкі долі людей, життя яких назавжди розділилося на «до» і «після» збройного конфлікту на сході країни, – розповіла Ірина Блажан, головна директорка програм Фонду.

Зробити перші кроки на літературній ниві школярам допомагали амбасадори Фонду Ріната Ахметова – відомі телеведучі каналу «Україна» Олег Панюта й Ігор Пупков. За їх словами, сьогодні як ніколи важливо пам'ятати про мир.

– День, коли почалася війна, у кожного свій. Кожен з нас прямо чи побічно став учасником трагічних подій на Донбасі та країни в цілому. Саме тому головна мета творчого конкурсу есе – підкреслити важливість і значення миру як головної цінності суспільства, – підкреслив Олег Панюта.

Усього на конкурс надійшло 1842 оригінальні роботи. У фінал вийшла безпрецедентна кількість робіт – 150! При цьому журі оцінювало не тільки літературні таланти школярів, а й внесок їхніх учителів. Вибір був вкрай непростим, але в результаті переможці були визначені. Ними стали:

1 місце:

1. Горемикін Ілля, селище Лисичанське (Луганська область);

2. Драгун Антоніна, Лисичанська спеціалізована школа № 27 (Луганська область);

3. Севастьянов Давид, Політехнічний ліцей-школа, Вугледар (Донецька область);

4. Шинкарьова Катерина, Кондрашівський ліцей, село Велика Шапківка (Харківська область).

2 місце:

1. Кононенко Анастасія, Опорна школа № 13, Лисичанськ (Луганська область);

2. Манойло Софія, Спеціалізована школа № 3 з поглибленим вивченням окремих предметів, Маріуполь (Донецька область);

3. Мігаль Ганна, Маріупольська школа № 34 (Донецька область);

4. Кравченко Аліна, село Золотарівка (Луганська область);

5. Саєнко Лілія, Шандриголівська школа (Донецька область);

6. Турченко Софія, Запорізька спеціалізована школа-інтернат «Січовий колегіум» (Запорізька область);

7. Сухобрус Вадим, Запорізький НВК № 67 (Запорізька область);

8. Жургур Дмитро, Харківський НВК гімназія-школа № 24 (Харківська область).

3 місце:

1. Пошелюзна Катерина, Авдіївська опорна школа № 2 (Донецька область);

2. Бідюк Єлизавета, Мелітопольський ліцей-інтернат (Запорізька область);

3. Воронкова Алла, Селидівська загальноосвітня гімназія (Донецька область);

4. Лавренова Анастасія, Опорна школа, Красногорівка (Донецька область);

5. Неліпа Владислав, Мар'їнська опорна школа № 1 (Донецька область);

6. Рєзник Олександр, Харківський ліцей № 141 (Харківська область);

7. Селекенова Ангеліна, Спеціалізована школа з поглибленим вивченням окремих предметів №4, Маріуполь (Донецька область);

8. Тараненко Данило, Слов'янський педагогічний ліцей (Донецька область);

9. Подолянюк Аміна, Пісочинський ліцей «Мобіль» (Харківська область);

10. Мазитова Дар'я, Височанський ліцей № 2 (Харківська область);

11. Ушкаць Данило, Опорна школа, Красногорівка (Донецька область);

12. Попова Валерія, НВК Михайлівської сільської ради (Запорізька область).

 

Усі вони отримають чудові подарунки: ноутбуки, мобільні телефони або набори відеоблогера.

Коментуючи роботу журі, начальниця відділу роботи з обдарованою молоддю Інституту модернізації змісту освіти МОН України Світлана Мистюк зазначила:

– Це не просто роботи – це людські долі, життя, історії, які пропущені через серце. Напевно, це був найскладніший вибір у моєму житті при оцінюванні робіт. Вирізнити якусь окрему роботу – неможливо. Вони всі – унікальні. Це сторінки новітньої історії України, які ще не перегорнуті.

– Для мене, як для ведучого новин із досвідом більш ніж 20 років, важливі були, звісно, факти. Але перш за все я звертав увагу на емоційність. Багато есе викликали сльози. Кожен із авторів пережив страшні моменти дитячого життя, тому зробити вибір було надзвичайно важко, – сказав амбасадор Фонду Ріната Ахметова і член журі, відомий ведучий телеканалу «Україна» Ігор Пупков.

- Дякую кожному учаснику конкурсу. Ми вражені таким величезним відгуком – Фонд отримав майже дві тисячі есе! Усі роботи дуже сильні, глибокі, й обирати переможців нам було неймовірно складно. Над багатьма есе ми плакали. Мені зустрілися слова Ліни Костенко «…моє дитинство, вбите на війні». І справді, есе за рівнем зовсім не дитячі, хоч і написані школярами. Без емоцій, без співпереживання читати їх неможливо. Загальне, що є у всіх цих роботах, – оптимізм, любов до життя та віра в майбутнє без війни, – говорить член журі, головний редактор проєктів Фонду Ріната Ахметова Ольга Гук.

Нагадуємо, що триває збір історій для безпрецедентного проєкту «Голоси Мирних. Музей Фонду Ріната Ахметова» – найбільшого в Україні зібрання свідчень Мирних про збройний конфлікт на Донбасі.

Якщо ви житель Донбасу, розкажіть свою історію світу! Для цього перейдіть за посиланням https://civilvoicesmuseum.org/my-story і заповніть невелику анкету. Також ви можете звернутися за телефоном гарячої лінії 0800509001 і попросити про психологічну допомогу. Її надають фахівці, які пройшли навчання за курсом «Травма війни».

Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію