Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

«Дякуємо за правду»: Музей «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова презентував у Дніпрі, Вінниці та Черкасах виставу про життя в окупованому Маріуполі
21.09.2022

П’ятий національний проєкт «Тиждень Мирних» Фонду Ріната Ахметова добіг кінця. У рамках проєкту Музей «Голоси Мирних» Фонду презентував у Дніпрі, Вінниці та Черкасах документальну виставу «Обличчя кольору війна» Олексія Гнатюка. 

Сюжет вистави засновано на історіях, які маріупольці разом із тисячами жителів інших куточків України довірили Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова. 

«Ми маємо про це говорити, бо це наша історія. Наші актори грають насамперед самих себе. Це дуже цінно», — зазначив режисер Олексій Гнатюк.

Архів Музею, що налічує вже понад 35 000 історій, є найбільшим у світі архівом історій мирних жителів України, які постраждали від війни. Музей збирає та зберігає історії з 2014 року.

«Музей „Голоси Мирних“ — це реальні історії, які допомагають доносити людям в будь-якій країні про те, що відбувається в Україні. Такі історії свідчать ще і про об’єднання всього світу», — зазначив Сергій Моргунов, міський голова Вінниці. 

У всіх містах, де було презентовано виставу, глядачів глибоко вразив її сюжет та гра акторів. Люди зізнаються, що не стримували емоцій під час перегляду. 

«Спектакль мені дуже сподобався. Я не стримала сліз... Дякую за правду про те, що відбувалося в Маріуполі, про те, що пережили люди», — поділилася глядачка Олена Жмайлова з Маріуполя.

Виставу відвідала майже 1000 глядачів у трьох містах. Вони мали можливість дізнатися більше про Музей та познайомитися з історіями Мирних. Крім того, побачити речі з Маріупольського драматичного театру, які перетворилися на артефакти: залишки люстри, що висіла в фоє театру, шматки ліпнини, яка прикрашала його стіни; телефон, що пройшов окупацію; термос; театральний тремпель; дитячі малюнки... 

За кожною річчю — страшна історія. Цих історій сотні тисяч. Музей «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова збирає історії, щоби зберегти пам’ять про минуле й сьогодення заради кращого, мирного майбутнього України.

Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію