Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

«Голоси Мирних»: Фонд Ріната Ахметова створює унікальний музей історій жителів Донбасу
18.09.2020

17 вересня Фонд Ріната Ахметова презентував концепцію унікального проєкту – Музею Фонду «Голоси Мирних». Це онлайн-музей, завдання якого – об’єктивно та повно задокументувати свідчення мирних жителів, постраждалих унаслідок збройного конфлікту на Донбасі.

– Сьогодні ми не зможемо відкрити музей у Донецьку, тому створюємо його онлайн. Він буде працювати як онлайн-архів, онлайн-експозиція, онлайн- та офлайн-проєкти, а ще як медіа. Рінат Ахметов допомагав, допомагає й допомагатиме мирним жителям Донбасу. 2014 року було створено Гуманітарний Штаб, який надав безпрецедентну за своїми масштабами допомогу і, по суті, врятував мільйон життів. За ці шість років Рінат Ахметов десятки тисяч разів чув у листах, сюжетах, записах у соціальних мережах історії Мирних про війну та їхні слова подяки. І зараз для збереження цих свідчень створюється Музей «Голоси Мирних», в основі якого розповіді людей шахтарського краю, – сказала Наталя Ємченко, член Наглядової Ради Фонду Ріната Ахметова.

Голоси Мирних»: Фонд Ріната Ахметова створює унікальний музей історій жителів Донбасу

 

 

На презентацію концепції музею прийшли історики, представники ЮНІСЕФ та Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, психологи, посли, народні депутати та керівники ЗМІ. Кожен із них відразу занурювався в атмосферу створюваного музею на вході до зали, відведеної під презентацію. По всьому простору були розставлені фотографії Мирних, які вже розповіли свої історії, що стали частиною Музею. На екранах транслювалися ці відеомонологи.

Велику увагу привернули артефакти людей, життя яких через трагедію Донбасу розділилося на до та після: дитячі іграшки, ключі від офісу, зрешечені осколками снарядів книги… За кожною річчю ховалися біль і відчай конкретної сім’ї. 

Голоси Мирних»: Фонд Ріната Ахметова створює унікальний музей історій жителів Донбасу

 

Музей «Голоси Мирних» уже сьогодні є найбільшим в Україні зібранням історій людей Донбасу – він налічує тисячу свідчень. Завдання Фонду та Музею – створити головний у світі архів історій Мирних. До 2025 року заплановано зібрати 100 000 свідчень, але велика мрія – мільйон історій.

– Головне завдання музею – збирати, систематизувати та показувати світу свідчення жителів Донбасу, які опинилися у війні та переживають її прямо зараз. Усі розповіді від першої особи, насамперед у форматі відеосповідей, відеоінтерв’ю. Ми віримо, що в такий спосіб зберігаємо голоси з минулого та сьогодення заради кращого майбутнього, – сказала Наталя Ємченко.

За її словами, музей – це простір, у якому Мирні можуть відкрито розповісти свою особисту історію, нічого не боячись. Розповісти, щоб звільнитися від тягаря мовчання та дати можливість людям у всьому світі почути, побачити, зрозуміти розумом і відчути серцем кожну сповідь. З її пам’яттю, з її болем, з її вірою, з її надією.

Голоси Мирних»: Фонд Ріната Ахметова створює унікальний музей історій жителів Донбасу

 

Безпрецедентний документальний проєкт Фонду зі збирання історій Мирних стартував у лютому 2020 року, але підготовка до нього почалася набагато раніше. Фонд проводив консультації з представниками наукового середовища. Проводив хакатони для істориків, психологів і соціологів, щоб обговорити, як об’єктивно та повно задокументувати свідчення. Фонд дотримується світових трендів, пропонуючи документувати конфлікт на сході України, спираючись на свідчення очевидців.

Ідея Музею «Голоси Мирних» належить Рінату Ахметову. Концепція проєкту розроблялася за участю авторитетних українських і міжнародних музейних експертів. Один із них – Кевін Болтон, британський бренд- і вебконсультант, який нещодавно працював з Liverpool School of Tropical Medicine, а також низкою європейських музейних проєктів. У логотипі й інших візуальних символах Музею поєднані відбиток людського пальця та діаграми голосу.

Голоси Мирних»: Фонд Ріната Ахметова створює унікальний музей історій жителів Донбасу

 

– В айдентиці ми хотіли показати, що кожна історія унікальна, як і кожен голос. Перед тим, як узятися до розробки айдентики музею, ми отримали від Фонду Ріната Ахметова багато матеріалів про Донбас, зокрема книгу «Донбас і Мирні», випущену Фондом. Історії людей занурили нас у контекст, це допомогло в роботі, – каже Кевін Болтон.

Британський фахівець із музейних проєктів Ліззі Моріарті, в активі якої співпраця з Британським музеєм, розповіла, що робота над проєктом Фонду Ріната Ахметова викличе великий інтерес дослідників:

– Музей історій Мирних стане важливим ресурсом для дослідників, які вивчають і вивчатимуть збройний конфлікт на Донбасі. Величезна перевага онлайн-формату в тому, що матеріали будуть доступні для всіх охочих у будь-якій точці світу будь-якої миті».

На заході було презентовано один із перших проєктів Музею – «Голоси Мирних. Історії». Про нього докладно розповіла головна редакторка проєктів Фонду Ріната Ахметова Ольга Гук.

Голоси Мирних»: Фонд Ріната Ахметова створює унікальний музей історій жителів Донбасу

 

– Збирання історій – складний і дуже важливий процес для самих героїв. Тому що розповідання з їхнього боку є частиною роботи з «травмою війни». Саме тому до роботи над збиранням історій ми залучаємо психологів – і до складання питальників, і до дизайну інтерв’ю, і до функціоналу порталу, – сказала Ольга Гук.

З нею згодна психологиня, експертка Фонду Ріната Ахметова Катерина Вепро:

– Завдяки порталу Музею люди відчують, що про них не забули. Зрозуміють, що для інших важливим є почути їхні історії. Звичайно, розкритися та розповісти свою історію мирним важко, але коли людина говорить про те, що з нею сталося, який шлях вона пройшла, вона ділиться своїм болем. Ця платформа також об’єднуватиме жителів Донбасу, які знаходяться з різних боків лінії зіткнення. Вони зможуть почути одне одного. Цей проєкт може стати важливим кроком до налагодження миру на Донбасі».

Голоси Мирних»: Фонд Ріната Ахметова створює унікальний музей історій жителів Донбасу

 

Наталя Ємченко зазначила, що музей буде реалізовувати проєкти на стику науки, публіцистики та мистецтва. Один із перших публіцистичних проєктів отримав назву «Інтерв’ю. Голоси Мирних».

– Ми створимо колекцію зі 150 інтерв’ю відомих донеччан і луганчан, які опинилися в епіцентрі збройного конфлікту. До відкриття Музею в листопаді ми створимо першу серію таких інтерв’ю. Ми зараз працюємо над вибором інтерв’юера, можливо, це буде один з амбасадорів Фонду, – сказала Наталя Ємченко.

Першим офлайн-проєктом музею стане закладання алей. Першу тисячу кущів, як символ першої тисячі розказаних історій, Фонд висадить у рамках Тижня Миру в Маріуполі та Запоріжжі. А перші алеї з’являться наступного року.

– Троянди – символ Донецька. Ми будемо висаджувати їх у містах України щороку. Кількість троянд відповідатиме кількості розказаних історій, – додала Наталя Ємченко.

Серед основних пріоритетів Музею – достовірність та історична цінність. Тому до роботи над архівом будуть залучені люди науки. Консультантом музею став історик Євген Монастирський, переселенець із Луганська.

– В основі будь-якої війни – людина. Свідчення людей – головне джерело, головний матеріал для відновлення тканини історичних подій. Чим більше свідчень, тим об’єктивніша картина. Мати можливість поговорити з безпосередніми учасниками подій – мрія будь-якого історика. Нам пощастило, що так багато людей готові й можуть ділитися своїми історіями, – сказав Євген Монастирський.

Голоси Мирних»: Фонд Ріната Ахметова створює унікальний музей історій жителів Донбасу

 

Музей «Голоси Мирних» не просто національний проєкт. Це проєкт світового масштабу. Він стане вікном, у яке зможе зазирнути світова спільнота, щоб зрозуміти жителів Донбасу та скласти своє уявлення про життя мільйонів звичайних людей, які виявилися заручниками цієї ситуації.

Зібрані історії Фонд Ріната Ахметова розмістить у відкритому доступі. На сайті онлайн-музею також буде спеціальна форма для всіх, хто захоче поділитися своєю історією.

Поділитися своєю історією можна, перейшовши за посиланням.

Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію