Виснаження через війну: що робити?

Переглядів 13

Постійний стан стресу, відсутність нормального сну, перевантаження емоціями та інформацією через війну — це фактично щоденна картина з життя кожного українця. Якщо перші місяці майже всі трималися на адреналіні, то зараз багато хто відчув виснаженість та втому. Це не дивно, адже емоційне виснаження та моральна втома стали поширеними явищами. Психологиня Фонду Ріната Ахметова Анна Часовникова пропонує детальніше розглянути, що робити, якщо немає сили та як подолати втому в умовах війни.Виснаження через війну: що робити?

Психологічні наслідки війни

Сьогодні мільйони українців кожен день відчувають на собі вплив війни. Деякі люди стали свідками насильства, втратили близьких або дітей, а також переживають постійний стрес від загрози життю та майну. Це може викликати посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) та інші психологічні проблеми. Стрес від військових дій може трансформуватися в панічні атаки, роблячи повсякденне життя дуже важким. Моральна і психологічна втома від війни можуть призвести до втрати мотивації, зниження продуктивності та інтересу до життя.

Ознаки виснаження

Виснаження, або безпорадність — психологічний стан, що виникає внаслідок тривалого інтенсивного стресу чи перевантаження. В умовах військових дій в нашій країні цей стан характеризується:

  • втомою;

  • емоційним виснаженням;

  • зниженою продуктивністю;

  • загальною втратою інтересу і мотивації;

  • зниженням концентрації;

  • погіршенням загального імунітету. 

Від людей, які відчувають виснаження через війну, часто можна почути слова «Я нічого не хочу». 

Виснаження через війну: що робити?

Як розпізнати емоційне виснаження в себе та інших?

  • Фізичний стан. Зверніть увагу на те, як ви їсте, спите і як почуваєтесь. Можливо, загострилися хронічні захворювання, порушився режим сну, збільшився або зменшився апетит.

  • Емоційний стан. Проаналізуйте свої почуття. Люди з емоційним виснаженням часто відчувають пригніченість, апатію, злість та роздратування.

  • Інтелектуальна продуктивність. Наскільки ви уважні й швидкі у прийнятті рішень? Чи важко вам запам’ятовувати інформацію?

  • Поведінка. Зверніть увагу на свою активність та спосіб взаємодії з іншими. Якщо ви стали частіше сваритися або відмовляєтесь від звичних хобі, це може свідчити про емоційне виснаження.

Що робити під час психологічного виснаження?

Що робити, якщо немає сили? Лікування виснаження зазвичай містить в собі зміни у способі життя, відпочинок, психотерапію і, за потреби, медикаментозне лікування. Якщо фраза «Я втомилась» є вашим постійним супутником, і ви відчуваєте ознаки емоційного виснаження, важливо звернутися до професійного психолога для оцінки та розробки індивідуального плану лікування.

Виснаження через війну: що робити?

Окрім того, існують ефективні методи самодопомоги, зазначає психологиня Фонду Ріната Ахметова Анна Часовникова. Щоб покращити свій стан, важливо подбати про такі аспекти: 

  • Режим сну та харчування. Намагайтеся дотримуватися регулярного графіка, оскільки недосипання і неправильне харчування можуть погіршити психологічний стан.

  • Фізична активність. Регулярні заняття спортом допомагають зменшити стрес і підвищити настрій. Навіть короткі прогулянки або вправи дуже корисні для підняття морального духу.

  • Управління стресом. Використовуйте техніки релаксації, дихальні вправи, медитацію чи йогу. Це допоможе знизити тривожність і почати забувати про стан «Я втомився».

  • Психологічна підтримка. Дізнайтеся про можливі ресурси психологічної підтримки.

  • Спілкування. Залишайтеся на зв’язку з родиною та друзями. Розмовляйте про свої почуття і досвід. Відкрите спілкування знижує напругу.

  • Підтримка інших. Підтримуйте людей у вашому оточенні, спільно шукайте рішення для розв’язання загальних проблем.

  • Створення безпечної атмосфери для дітей. Якщо у вас є діти, намагайтеся подбати про їхню безпеку, обговорюйте їхні почуття і страхи.

Емоційне відновлення потребує часу та зусиль. Важливо приділяти увагу своїм почуттям та думкам. Не ігнорувати їх. Якщо ви відчуваєте, що не можете самостійно справлятися зі стресом, не соромтеся звертатися за професійною психологічною підтримкою. 

Психологиня Фонду Ріната Ахметова Анна Часовникова

Поділитися:
Інші публікації