Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Галина Василівна

«Зять подзвонив і сказав, що наше подвір’я розбило»

переглядів: 110

Галина Василівна із сім’єю сиділи у підвалі під обстрілами, поки не виїхали. Зараз вони живуть у добрих людей, а тим часом рашисти продовжують руйнувати їхнє селище. 

Мені 65 років, я з села Максимільянівка. Працювала 34 роки охоронцем на ТЕЦ. Маю трьох дітей, шістьох онуків і чотирьох правнуків. 

Останні вісім років жили ми дуже тяжко. Хоч ми в «сірій зоні» знаходимося, але тут було все, з першого дня війни і до останнього, поки ми не виїхали. Виїхали з тої причини, що жили півтора-два місяці у підвалі. Я застудила руку, а жінка мого меншого сина, моя невістка, була вагітна. 

Син залишився без зарплати, бо шахту закрили, тож вирішили їхати, бо не було за що жити і нам, і дітям. Невістка у вересні народила: пологи були важкі, дитинка місяць ще лежала у лікарні.

Дуже за неї переживали, а тут ще старший зять, який залишився у селі, подзвонив і сказав, що подвір’я розбило. Гараж, вікна – все повилітало.

Приїхали, закрили шифером старим і знову поїхали, все залишили.

Світло у нас було, а воду купували. А там, де зараз живемо, нам привозять. Хазяйка – дуже добра жінка, все для нас зробила. І пофарбували, і поклеїли шпалери, і дали свої меблі, і провели навіть воду. Тепер ми з водою. Дрова возимо велосипедом.

Коли ще вдома були, нам кожного дня дзвонили: просили, щоб ми виїхали. А ми все надіялись, що все мине, буде тихше. Дві хати жалко було кидати. Діти тільки поженилися. Добре, що був у нас автомобіль «Жигуль» жовтий – сіли, та й поїхали. Ще й собаку забрали. Жалко залишати було.

Дзвонила своєму братові, сказав: три сусідні хати розбити вщент. Моєї куми сина засипало у погребі, і тепер з ними немає зв’язку, світла немає. Чи він живий – не знаємо. Нема надії. 

Хазяйка наша нас не виганяє. Каже: «Живіть, скільки хочете». Сусіди дуже добрі – допомагають, хто чим може.

Коли вже вони наситяться нашою кров’ю, коли нап’ються? Мабуть, тільки тоді ця війна скінчиться. А так – не дойдуть вони до мирного договору.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Максимільянівка 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення вода здоров'я житло непродовольчі товари робота літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи розлука з близькими 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій