Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Раіф Шайхутдінов

"Знайшов сили підвестися, щоби відкопати дочку з-під завалів"

переглядів: 31

У ніч на 8 березня 2022 року у будинок, де мешкала родина Шайхутдінових, влучив ворожий снаряд. Будівельний уламок вдарив 67-річного Раіфа в спину, в ділянці серця. Він упав. Проте знайшов сили підвестися, щоби відкопати дочку з-під завалів. Невдовзі після травми життя Раіфа обірвалося.

Знайшов сили підвестися, щоби відкопати дочку з-під завалів

«Внаслідок удару у батька відійшов стент. Отримати медичну допомогу не було можливості. Тато тримався до останнього. Навіть зробив запаси води та розчистив стежку, щоби можна було пройти до понівеченого будинку через подвір’я – після обстрілів воно було засипано уламками і сміттям. Серце батька зупинилося 23 березня приблизно о сьомій ранку. Він ще встиг довезти до двору візок із водою. Помер із усмішкою на обличчі. Стояв, спершись на ручку візка. Ми з мамою так його і знайшли. У травні 2022 року батькові мало виповнитися 68 років», – розповіла донька Наталя.

Раіф Шайхутдінов народився в місті Кизил (РФ) – туди, як етнічного татарина, з української Луганщини депортували його батька. Після армії Раіф приїхав до Маріуполя. Близько 35 років працював у Маріупольському морському торговельному порту. Був докером-механізатором. Разом із дружиною Людмилою виховував двох дітей. На пенсії захоплювався риболовлею, багато читав.

Раіф пережив два інфаркти. Йому робили коронарне стентування. Попри проблеми зі здоров’ям, він був дуже жвавим та активним, пригадують рідні.

«Батько був хазяйновитий. У дворі і в будинку підтримував ідеальну чистоту. Він не сидів спокійно: постійно щось лагодив, прибирав. Був товариський, не відмовляв у допомозі. Жителі Піщанки і колишні співробітники його дуже любили. Він дбав про дружину і стареньку тещу. Коли мати перенесла інсульт, взяв на себе всі господарські клопоти. Багато часу присвячував своєму єдиному онукові, якого обожнював: возив його до ліцею, на тренування, на змагання. Мав собаку Джека, якого завжди балував», – згадала про тата донька Наталія.

Із 2014 року Раіф припинив спілкування з родичами з Росії, які підтримували агресію проти України.

Раіфа Шайхутдінова поховали під обстрілами – на старому кладовищі у могилі бабусі його дружини. У нього залишилися син, донька, онук та невістка.

Дружина померла через півтора року по втраті чоловіка. Не витримало серце.

Історія з instagram каналу Victims of russia.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери зруйновано або пошкоджено житло поранені психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення літні люди (60+) перший день війни Обстріли Маріуполя Соцмережі
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій