Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Великород

«Життя в окупації залишило глибокі шрами»

переглядів: 35

Великород Тетяна, вчитель Закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 3 Тростянецької міської ради

Війна. Моя історія

Війна була красивою й романтичною. У кіно. Я вмивалась солоними сльозами, стискала до хрусткого болю кулаки від переживань за героїв фільму. Потім емоції стихали. Лише пожовклі світлини з дідами й родичами, загиблими в Другу світову,  в старому фотоальбомі берегли пам'ять про ту війну.

На роботі у мене своя щоденна війна. Я працюю з "особливими" дітками. Я їхній провідник у реальний світ. Вони простодушні, щирі й відверті. Але суспільство зазвичай не готове їх прийняти.

Тож  маю вчити їх. Читати й писати, встановлювати причинно-наслідкові зв'язки, малювати й робити поробки. А головне - жити в суспільстві. Кожна з важкими зусиллями вивчена буква - перемога. Кожне маленьке досягнення - моя найбільша нагорода. Ми з дітками малювали листівки, робили обереги для воїнів, що боронили Україну, щоб нечисть, яка захопила Донецькі й Луганські території, не розповзлася по всій країні, як ракові пухлини.

Я усвідомлювала, що частина моєї держави анексована ворогом і там бойові дії. Але для мене та війна була далекою, а для моїх учнів - не реальною.

А потім  загинув випускник нашого закладу. Війна, яка була десь там, прийшла горем до нас. Ні, ми не стояли осторонь до цього, ми волонтерили.  Зносили теплі речі, в'язали шкарпетки й рукавиці, плели маскувальні сітки, пекли пироги й збирали кошти на потреби захисників. Але й уявити не могли, що війна прийде в наше місто. В день повномасштабного вторгнення військ рф я йшла на роботу до своїх сонечок. Але не дійшла.

В наше місто ввірвалися ворожа орда сотнями військової техніки та озброєними до зубів солдатами. Вони заполонили вулиці міста, перекрили сполучення, отаборилися в адмінбудівлях, на високих будинках з'явилися снайпери, що стріляли без попередження.

Через кілька днів окупанти, мов саранча, перетворили місто фестивалів на місто-привид: розграбували магазини, склади й аптеки, зробили собі "лігвища" на цегляному заводі й шоколадній фабриці, повикрадали автівки й іншу техніку в людей та на підприємствах. Викрадали людей. Стало небезпечно виходити з дому.

Розстріляли на вулиці жінку й вона лежала посеред дороги кілька днів, бо вороги вчиняли стрілянину по тих, хто намагався її прибрати. У гаражах та в приміщенні залізничного вокзалу вони зробили катівню. Там утримували полонених містян та знущалися з них. Було страшно за себе й свою сім'ю, страшно за вихованців.

За кілька зелених коридорів частина людей з міста виїхала. Виїхали й мої учні,  на жаль, не всі.  В дім до одного хлопчика зайшли кілька недовояк. Направивши на дитину автомат, стали щось запитувати російською мовою. А дитина взагалі погано розмовляє, мало що усвідомлює й зовсім не розуміє російської. Батьки хлопчика стали пояснювати, що в нього інвалідність. Як обійшлося без стрілянини, відомо одному богу. Зрозуміло, що й до сьогодні хлопчик боїться різних звуків, незрозумілої чужої мови, людей у формі.

Життя в окупації залишило глибокі шрами. Зруйновані й спалені будівлі, вбиті й закатовані люди. Травмовані душі вцілілих.

Я не забуду дуло автомата, напрямленого в мій живіт, порожні скляні очі  російського солдата, прильоти снарядів неподалік мого дому, шелестіння уламків по шиферу даху, вирвані ударною хвилею двері. Пам'ятатиму, як  тиждень їли лише страви з кукурудзяної січки, бо не лишилося інших продуктів.

Як шукала ліки, бо донька застудилася, сидячи в сирому погребі, ще й я онкохвора й маю регулярно приймати терапію. Як під обстрілами вели її в лікарню, а через кілька днів ту лікарню впритул розстріляли з танка.

Я знаю, як пахне та звучить війна, як величезні танки  їздять з блискавичною швидкістю, як свистять ракети й снаряди над головою. Такі звуки й запахи тригерять. Тепер знайома  з війною не з кіно. Я робитиму все від мене залежне, щоб підтримати ЗСУ й наблизити Перемогу.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Тростянець 2022 2023 Текст Історії мирних жінки діти зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло діти їжа окупація Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій