Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Вероніка Сергіївна

«Жити можна, але тривожно»

переглядів: 565

У свої 84 роки Вероніка Сергіївна пам’ятає не тільки війну на Донбасі, а й Другу світову, яку застала дитиною. Вона не перестає дивуватися, що конфлікт так затягнувся. Події останніх років розлучили її з близькими, які влаштовують життя на мирних територіях по різні боки кордону. І єдине, про що мріє жінка – щоб діти були поруч.

Я прожила все життя в Новотошківському. Довго думала, що війна ця ненадовго. Я пам’ятаю Другу світову, коли чужий народ йшов завойовувати чужу територію, тому думала, що це пройде все швидко, а не проходить вже восьмий рік.

Під час війни син поїхав у гості до племінника, а повернутися не вийшло, так на Західній Україні і залишилися. Дочка, як тут роботи не стало, поїхала в Росію. Чоловік мій три місяці тому помер, залишилася я одна.

Жити можна, але тривожно

Під час бомбардувань доводилося в підвалі сидіти. На нашій вулиці таких сховищ немає, тому що колись було опалення підвальне. А ось в підвалі сусіднього будинку часто доводилося ховатися. У нас не було ні води, ні світла, ні пенсії. Бувало, прийдеш на город і почалася стрілянина. Стоїш і думаєш: куди ховатися, хоч в колодязь лізь.

Найстрашніші були 2014-2015-й роки. Але і зараз тривожно, немає-немає та стріляють. Уже восьмий рік напружено завжди, стріляють і не зрозумієш, куди і звідки. Нерви напружені весь час. Зараз начебто нормалізувалося. Загалом, жити можна, але тривожно. Без дітей, звичайно, дуже погано. Мрію, щоб діти повернулися і я їх могла побачити, поки жива.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Новотошківське 2014 2015 2021 Текст Історії мирних пенсіонери психологічні травми втрата близьких безпека та життєзабезпечення здоров'я літні люди (60+) розлука з близькими
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій