Селище Високопілля, що на Херсонщині, пробуло під російською окупацією сім місяців. Солдати РФ збиткувалися над жителями, грабували, мародерили, а одну родину – вбили, розказують місцеві. Після звільнення у вересні 2022 року населений пункт поступово повертається до життя. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Але ті, хто був в окупацію в рідному селищі, досі не можуть згадувати про пережите спокійно.

Олександр Себро
 – з родини підприємців. Його батько та мати – власники двох крамничок, а також фермерського господарства. При окупантах родина прожила в рідному Високопіллі півтора місяця. Один з магазинів ще якийсь час працював, говорить Олександр.

«Згоріло насіння, добрива: 20 мільйонів збитків»

Олександр Себро

Заходив один бурят. Їм нарозказували, що ми «їмо дітей». Зайшов, дивиться, куди він потрапив. Дитячі іграшки, цукерки… Цивілізація.

Ми якраз переховали машину, поставили далі. Але вони побачили. Кажуть: «Виганяйте з воріт самі!»

Олександр

Після захоплення селища російськими військовими Росії кілька днів було тихо, говорить хлопець, потім окупанти почали їздити по дворах і відбирати автомобілі.

«Спершу забирали найкращі, а потім – вже всі підряд. Один двір, другий, третій. Було таке, що сьогодні в одних забрали, завтра в інших, по черзі. Приходили й до нас. Ввечері стоїмо в дворі. Заходять: дайте машину! Хтось навів. А ми якраз переховали машину, поставили далі. Але вони побачили. Кажуть: «Виганяйте з воріт самі!». Через кілька днів знову приходили. Їм вже були потрібні пиво, горілка. Мародерили. Коли люди повиїжджали – виламували вікна, двері, забирали телевізори, пральні машинки, бойлери», – каже він.

Виїхати з селища було важко. У тих, хто пробував, – на блокпосту росіяни забирали документи. Зрештою родина змогла вибратися на безпечну територію. Удома їх не було шість місяців. Повернулися на другий день після деокупації й не впізнали – ані селища, ані своєї власності.

Хата ціла. Магазин один розбитий, другий – зірвали решітку, винесли їжу. Фермерське господарство – розбите. Порозбивали дві машини робочі, склад згорів. І 300 тонн насіння згоріло, добрива… Збитки – близько 20 мільйонів гривень.

«Згоріло насіння, добрива: 20 мільйонів збитків»

Олександр Себро

Зараз підприємці потроху відновлюють родинний бізнес.

«Повставляли скло, перекрили дахи, на машинах змінили скати. Якби розмінували – все було б добре. Люди вже є виїжджають в поля, працюють. Але нам поки – страшно. Фермерським господарствам будуть допомагати, сподіваємося. В магазинах вставили вікна, прибрали. Дуже багато людей вже вернулося. Світло, газ є. Потихеньку відроджуємося», – розказав Олександр.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.