Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Любов Михайлівна Гончар

«Згоріло багато будинків, чимало людей загинуло»

переглядів: 80

Ми з чоловіком жили в місті Пологи Запорізької області. У нас є дві доньки. Вони мешкали в селі Дорожнянка Пологівського району. 

24 лютого ми були вдома. Чули, як ішла військова техніка: стояв страшенний гуркіт. Потім танки зупинилися на перехресті й відкрили вогонь. 

Були перебої зі світлом та водою, а газу досі немає. У Пологах розбиті магазини та школи, пошкоджені лікарні. Згоріло багато будинків. Наш будинок посічений осколками від снарядів. Чимало людей загинуло.

Ми виїхали в Запоріжжя до тітки мого чоловіка. Евакуювалися в колоні з п’яти автомобілів. Найважче було проїжджати Оріхів, бо там були обстріли. Діти виїхали раніше. Першою – менша донька із зятем і п’ятьма дітьми. Її чоловік побудував церкву в Гуляйполі, а росіяни розбили її. 

У старшої доньки восьмеро дітей. Вони були в будинку, коли в нього влучила ракета. Їх врятувало те, що вони прихилилися. Ракета пролетіла через весь будинок і впала біля нього. Стіни попадали, вікна зруйновані. 

Після цього донька з зятем і дітьми виїхала. Окупанти пограбували їхній гараж. Забрали скутери, мотоблок, холодильник, морозильну камеру, навіть дитячі велосипеди вкрали. Сусіди благали не забирати, казали, що сім’я багатодітна, однак це не допомогло. 

Я на пенсії, але до війни ще працювала. Коли все почалося, мені віддали трудову книжку. До нас на роботу прийшли окупанти й забрали комп’ютери. У Запоріжжі я не шукала роботу. Через стрес ми з чоловіком перехворіли. У мене досі трапляються головні болі та задишка. Я схудла, бо від страху не могла їсти. 

Переживаю, щоб хату не добили. Хочеться, щоб швидше закінчилася війна і ми могли повернутися.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Пологи 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло непродовольчі товари сім'ї з двома і більше дітьми діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій