Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Семен Рубан

"Здавалося, що за мить вибух знесе наш будинок"

переглядів: 146

Рубан Семен, 15 років, 10 клас, Пухівський ЗЗСО

Вчитель, що надихнув на написання єсе: Миронова Людмила Анатолівна

Конкурс єсе "Війна в долі моєї родини"

Біль.

Це те, що я відчув, коли почалася війна.

Для мене вона почалася не з вибухів – на світанку 24 лютого 2022 року я міцно спав у своїй кімнаті й не чув, як звучить пекло.

Мене розбудив батько. За вікном ледь світало, і я подумав, що, мабуть, пора збиратись до школи. Але батько був у військовій формі. Він – ветеран АТО, і я не дуже здивувався. А потім він сказав:

- Синку, вставай. Почалася війна, і я вирушаю на фронт.

Він обійняв мене і пішов. Я бачив із вікна, як матір проводжає батька, як батько сідає у машину і від’їжджає від дому. І тоді я відчув біль – через те, що наше звичне життя зруйновано. Через те, що батько в небезпеці, і я можу його втратити. Через те, що попереду – невідомість, а моя Україна охоплена страхом і болем.

Гнів.

Це те, що дало нам сили – усій країні і всім нашим людям. Я не раз чув, що справедливий гнів дає сили боротися за правду. І в нашій громаді гнів теж був великим: ворог наступав на Київ, сусідні села знищувалися. Та вся громада об’єдналася: у шкільній їдальні готувалися обіди для тероборони, сусіди піклувалися про сусідів, і бувало таке, що ділилися останнім. На нашій вулиці всі допомагали одне одному. І це вже народжувало інші почуття у серці.

Турбота.

Коли фронт був уже так близько, що здавалося – за мить вибух знесе наш будинок, ми все ще лишалися вдома. Майже всі сусіди виїхали в евакуацію, і ми з мамою дбали про живність сусідів, годували курей, котів та собак. Та зрештою виїхали і ми з мамою та бабусею. Нас прихистили далекі знайомі у Львові. У нас не було з собою майже нічого, бо ми їхали поспіхом, практично під обстрілами. І вже львівські сусіди, до того часу чужі нам люди, стали рідними - вони піклувалися про нас щодня. Тепер ми маємо нових чудових друзів-львів’ян, поруч з якими тривога покинула мене.

Стійкість.

І на місці тривоги почала зростати стійкість. З перших днів у Львові ми з мамою шукали спосіб допомагати армії, доки наш батько бився за Київ на фронті. Недалеко від дому, де ми жили, була велика церква, де волонтери збиралися щодня і плели маскувальні сітки. Тож ми долучилися до цієї роботи, і вона наповнювала мене спокоєм і гордим відчуттям причетності до правильних справ. Нехай це була маленька крапля допомоги, але з крапель складається море.

Гордість.

Коли ворог змушений був відступити за північний кордон України, ми повернулися додому. Я пишався, що наші славні ЗСУ звільняють нашу землю. Відчував гордість за батька, бо крапля і його зусиль була в цьому морі пошани до української армії. Мій батько знову вирушив на передову. Як і раніше, я переживаю за нього. Але в той же час і пишаюся. Він – герой моєї родини. І мій герой також.

Гордість за ЗСУ, гордість за Україну лишиться з нами назавжди. 

Стійкість назавжди зміцнила українську націю.           

Турбота, як естафета, передаватиметься від серця до серця, і зігріватиме українців ще довгі роки, доки ми відбудовуватимемо нашу країну.

Біль не мине, доки ми розбиратимемо руїни і доки пам’ятатимемо кожного, хто загинув у цій страшній війні.

Гнів до ворогів буде вічним. Як вогонь пам’яті про всіх наших Героїв.

Смерть ворогам. Слава Україні!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Київська область 2022 Текст Історії мирних діти психологічні травми безпека та життєзабезпечення діти перший день війни 2022 Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій