Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Володимир Любомирович Босак

«Зараз нам знову розбили і один, і другий будинок»

переглядів: 33

Володимир Любомирович втратив свій будинок у Мар’їнці ще вісім років назад. Тепер росіяни розбомбили ще й дачу. У 60 років вони з дружиною залишились ні з чим

Мені 60 років. До війни я мешкав у Мар’їнці. Все життя проробив на шахті. У 2007-му ще працював на шахті, потім отримав останню травму і більше не працював, оформив інвалідність. У 2014 році, коли до нас зайшли росіяни і розбили будинок, ми переїхали у Марганець - там у нас є маленька хатинка. Це у нас була дача. Ми там жили з дружиною, а діти виїхали. Потім відремонтував будинок. Мені частково допоміг норвезький фонд, але вклав дуже багато своїх коштів, узяв кредити, а зараз знову розбили і один, і другий будинок. 

Ми виїхали звідти три місяці назад у Жовті Води. Один будинок у нас розбитий повністю, на подвір'ї другого - 18 вирв від снарядів. На нас скидали і авіабомби, і мінні обстріли були, із САУ обстрілювали. Зараз там все повністю розбите.

Коли ми вже виїжджали, то через пару годин подзвонив сусід і сказав, що прилетів російський літак і випустив по подвір’ю дві ракети. Якби ми трошки замешкались, то вже б не виїхали - там уже все потрощене. 

Ми своєю автівкою їхали. По місту Мар’їнці було багато бомбардувань, і треба було уважно об’їжджати. Багато осколків валяється на дорозі. Треба було вигадати час, щоб не потрапити під обстріл, - у цьому були складнощі. Інших труднощів не було. На українському блокпосту нас навіть не перевіряли. 

Одна дочка вже раніше поселись у Жовтих Водах, і ми до неї переїхали. Інша у місті Кременчуці зупинилась. 

У 60 років залишитись без житла, без майна – це уже велика трудність. У мене мама, дякувати Богу, жива, її тільки поранило. Сестра на три роки старша від мене - «Град» прилетів прямо у її домівку. 

Мамі посікло ноги уламками і присипало, сестру також присипало, її ледь відкопали. Після цього вони виїхали з Мар’їнки. Зараз все місто окуповане росіянами.

На самому початку війни були проблеми з ліками. У нашому регіоні більшість аптек позачинялись. У Кураховому ще працювали банкомати, і можна було знайти якісь ліки, а у нас ні аптеки, ні магазини не працювали.  Саме у нас проблем з харчами не було, вода у нас своя. Але були люди, які сиділи без харчів по декілька днів під обстрілами. У нас були свої запаси їжі і води, ми навіть давали сусідам. Тим, хто жив у багатоповерхівках, було набагато тяжче, вони були без води та їжі. 

Я б хотів, щоб війна хоч зараз скінчилась. Це таке може бути затяжне, що я навіть не знаю. Тим паче, нам багато дісталось ще у 2014–15 роках. Скільки тривати цій війні, я думаю, що не знають навіть ті, хто її розпочав.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мар'їнка 2014 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло поранені психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари перший день війни їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій