Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Володимир Олегович

«Зайшли бронетранспортери, танки – і почався бій»

переглядів: 112

Після двох місяці переховувань у підвалах міста Пологи Володимиру вдалося виїхати. На новому місці у нього є все необхідне для життя, в тому числі – робота. Однак, після перемоги планує повернутися додому.

Мені 35 років, жив у місті Пологи.

3 березня до нас зайшли російські військові. Ми думали, що це ненадовго, а втім, довелося два місяці ховатись по підвалах. Моя мати жила окремо, я сходив до неї в гості. Було більш-менш спокійно.

Потім окупанти почали їздити на машинах, просто зупиняти людей, стріляти з кулеметів у повітря. Розбили магазини, ходили по домівках, шукали їжу.

Ми просиділи два тижні в підвалі і вирішили піти до матері. У неї спокійніше. Сиділи також там два тижні. Якось в обід лягли відпочити – і прилітає снаряд, за метрів вісім від хати впав. Кришу зірвало, стіни рознесло. Я в ліжку спав, встаю – все розбито.

Ми вирішили повернутися туди, де жили з самого початку. Та з кожним днем ставало все гірше і гірше, тому вирішили виїхати.

Окупанти заходили в Пологи з Токмака. Зайшла їхня колона – бронетранспортери, танки – і почався бій. Бійці територіальної оборони відбивалися. Ми надіялися, що все це ненадовго. Але вони як зайшли, то всі магазини побили, «почистили» банкомати. А потім і наші люди почали займатися мародерством: все грабували, розбили. У перші місяці не було продуктів, нічого не було. Це зараз вже все є - завозять з Мелітополя.

Сенсу залишатися не було. Зникло світло, зв’язок, газ. До сьогодні нічого немає. Ми сиділи… Постійно «Гради» літали, багато будинків розбили.

Ми домовилися зі знайомими, які виїжджали, щоб вони повернулися і нас вивезли. Так і відбулось. Вони виїхали, а потім сусід повернувся по нас. Коли приїхали сюди, тут, звісно, життя – рай. Цілі магазини, продукти є, люди живуть нормальним життям - як ми жили до приходу окупантів.

Я виїхав і не шкодую, а багато людей залишилося, бо в когось – бізнес, у когось – житло, у когось – собаки. Труднощів у дорозі не було ніяких, просто зупиняли на блокпостах, роздягали, перевіряли татуювання. Ми проїхали більш-менш нормально, довелося постояти в заторі, а так – нічого. Я виїжджав через Оріхів, на той час там можна було спокійно проїхати.

Зараз працюю на «Запоріжсталі» і займаюсь розвозкою гуманітарної допомоги.

Непросто з фінансового боку. Але я завжди себе порівнюю з людьми, які залишилися там, з нашими воїнами, і розумію, що в людей є ситуації ще гірші, ніж в мене.

Думаю, десь через пів року закінчиться війна - не раніше. Я навіть не знаю, що буде в майбутньому. Потрібно буде повертатися у Пологи. Але що там залишилося? Вони багато чого побили, розікрали. Та все одно будемо повертатися додому, все будемо відбудовувати, тож наше майбутнє – це перемога, а потім – відбудова свого міста.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Пологи 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари робота внутрішньо переміщені особи їжа 2022 окупація фільтрація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій