Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Людмила Андріївна Гусак

«За дві години до лікарні прибули близько сімдесяти постраждалих»

переглядів: 76

Я мешкаю в Охтирці. Працюю в лікарні. Зранку 24 лютого зателефонувала сестра з Харкова і сказала, що почалася війна. Я поїхала на роботу з речами, бо не знала, чи буде можливість повернутися додому. Того ж дня наші військові вигнали окупантів з міста, однак ті продовжували обстрілювати Охтирку.

26 лютого росіяни завдали чотири авіаудари по військовій частині. За дві години до лікарні прибули близько сімдесяти постраждалих. Серед них були як військові, так і цивільні. Лікарня працювала цілодобово. Я два тижні провела на роботі. Через бомбардування не було можливості сходити додому.

Родина була вдома. У перший день війни чоловік перевіз до нас мою маму з інвалідністю другої групи і 88-річну свекруху, а ще - сина, онука, невістку і сваху. У будинку жило вісім осіб. Обладнали підвал і сиділи в ньому.

Було добре чутно обстріли. Онук посивів у п’ятнадцять років. Дуже злякався. Коли чує гул літака – присідає.

Зараз онук з невісткою в Польщі. Мама і свекруха у квітні повернулися у свої домівки.

Третього березня окупанти зруйнували ТЕЦ. Були влучання в інфраструктуру, проте наші працівники швидко усували пошкодження. Вода, якщо і зникала, то на кілька годин. Хлібзавод працював. Хліб роздавали безкоштовно. Волонтери допомагали. Вдома були запаси. Ми не голодували.

Був підірваний міст, що пов’язував нас із обласним центром. Гуманітарна допомога, в тому числі ліки, надходила з боку Полтави. Ми дуже вдячні всім волонтерам. Бувало, що вони швидко щось привозили, вивантажували і тікали, бо починався авіаналіт.

До війни в Охтирці було близько пів сотні тисяч мешканців, а тепер залишилося, мабуть, трішки більше половини. Багато людей виїхало. Декому нікуди повертатися, бо будинки зруйновані.

Війна згуртувала нашу родину, навчила цінувати кожну хвилину життя. Ми стали частіше спілкуватися. Я щодня заїжджаю до мами, завожу продукти. Вона погано пересувається. Не може сходити навіть за хлібом. Свекрусі допомагаю, хоча вона й сама дієздатна.

Хоч би швидше закінчилася війна! Хочеться прокинутися вранці не від сигналу повітряної тривоги, а від співу пташок.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Охтирка 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода здоров'я харчування дітей житло непродовольчі товари люди з обмеженими можливостями літні люди (60+) діти перший день війни їжа розлука з близькими Біженці
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій