Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталія

"З окупованого Тростянця летіли "Гради": то до нас, то через нас"

переглядів: 119

Коли нас бомбили, зруйнували ТЕЦ, міську раду, я перелякалась. Їхав наш сусід, віз дружину до Польщі, і ми з дитиною з ним поїхали. Опинилися ми аж на Волині. 

Пригадую перший день війни: я лежу на ліжку, і о сьомій ранку лунає такий вибух. Що відбувається, не зрозуміло. Перед цим були розмови про війну, невідомо, буде чи не буде. Я почала всім телефонувати, у першу чергу своєму сину, який знаходився в Харкові. Сказала, щоб він зібрав речі і їхав до родичів. 

Коли почалася війна, я з дому взагалі не могла виходити. Я не могла повірити, що у наш час таке може відбуватися. Шокував мене кожен день, а 8 березня - найбільше. З 7 на 8 березня ми сиділи в підвалі, трішки вже почали виходили до хати, Тростянець був на той час окупований, і звідти летіли "Гради": то до нас, то через нас. Ми з дитиною перелякалися, всередині все тьохкало, залишили старих вдома і поїхали у безпечне місце. 

У перші дні ми не могли зняти гроші, магазини були зачинені, з продуктами важко, а якщо якийсь магазин і працював, то були шалені черги. Всі люди перелякані. Добре, що якісь гроші в гаманці залишалися, хто де міг, там продукти і вихоплювали. А потім уже трохи легше стало. 

Коли у березні у нас розбомбили ТЕЦ, то довелося з багатоповерхівок забирати всіх родичів до себе у приватний будинок. От ми такою великою родиною і жили.

Більшість моїх рідних повертаються в Охтирку. Звісно, що воєнні дії дуже позначилися на нервах. Від різкого звуку підскакуєш, прислуховуєшся до всього. У нас бувають розмінування, звичайно, нас попереджають, але все одно моторошно, коли щось вибухає. 

Коли виїжджали з Охтирки, скрізь був прихисток, можна було переночувати, скрізь допомагали люди, зустрічали дуже добре. Особливо в Тернополі. Ми шукали прихисток по телефону, люди дуже привітні. Ми ночували дві ночі по дорозі туди, і дві ночі - назад. Нас приймали, і годували, і поїли, була можливість і помитися, і поспати. 

Ми зупинялися на Волині у Любомлі. Ми приїхали до кордону і я не розуміла на той момент, що мені далі робити. Вдома залишилися літні родичі, не хотілося далеко їхати. Тим більше, що ми з дитиною не збиралися залишати Україну. Ми побули в Любомлі місяць, потім потрапили ще у Кременчуцький район, а коли Тростянець звільнили, ми вирішили повернутися. 

Зараз уже інакший психологічний стан, ніж на початку війни. Ми вже звикли до цього, зжилися, і ситуація вже спокійніша. Завжди є багато повсякденних справ, відганяю погані думки, життя триває. 

У нас з роботами дуже складно. Я займаюсь домашніми справами і доглядаю за своїми літніми родичами і братом з інвалідністю. 

Хотілося б, щоб війна закінчилася вже сьогодні. Мені здається, що майбутнє буде кращим, з'явилися інші цінності у житті, тому віримо, що все буде добре.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Охтирка 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій