Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ірина Ігорівна

«Було багато поранених і загиблих»

переглядів: 255

Коли розпочалася війна, Ірина Ігоровна була на сьомому місяці вагітності. Деякий час вона з чоловіком і дитиною залишалася в Охтирці, де з перших днів точилися бої. Вони бачили руйнування й смерті. Коли з’явилася можливість, виїхали. Народжувати Ірині довелося в Польщі

Мені 41 рік. До війни ми з чоловіком і дитиною жили в місті Охтирка Сумської області. 

Охтирка знаходиться дуже близько від кордону. І вже в перший день війни ворожі танки ввійшли в місто. Нас обстрілювали з «Градів». А я на той момент була на сьомому місяці вагітності. Тому ми з чоловіком і дитиною взяли те, що потрапило під руку, сіли в автомобіль і поїхали. Думали, що через кілька днів повернемося. А сталося так, що довелося народжувати в Польщі. Там дуже добрі люди, вони нам допомогли. Ми їм дуже вдячні. Зараз все більш стабільно, але хочеться, щоб це жахіття вже закінчилося. 

Ми чули, що ситуація в нашій державі не дуже стабільна, але не очікували вторгнення. У нас було багато військових частин, тому ми звикли бачити техніку.

Коли по місту пішли російські танки, ми були шоковані. Наші хлопці їх зупинили. Було багато поранених і загиблих. У нас багато родичів у росії. Ми не очікували такого.

Коли російські війська вторглися в місто, все зачинилося. Ми не мали жодних запасів. Потребували ліків, а аптеки не працювали. І хліб ми самі ніколи не пекли – завжди купували в магазині. Тож залишилися без хліба. Огороду в нас не було, ми все купували. Коли з’являлася можливість, по ліки й продукти їздили на авто в іншу область. Легше стало, коли почали допомагати волонтери.

Ми бачили все, що коїлося в Охтирці. Розбили військову частину – загинуло багато військових. Мирних жителів також чимало постраждало.

Ми віримо в перемогу України. Сподіваємося, що повернемося в Україну до того життя, яке було раніше. Будемо дітей підіймати, і будуть вони жити у вільній державі. Маю надію, що війна через пів року закінчиться.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Охтирка 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло поранені психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення здоров'я житло діти перший день війни їжа розлука з близькими Біженці
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій