Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Анастасія Лисенко

"Їх завалило стіною"

переглядів: 61

14-річна Анастасія Лисенко загинула 1 квітня 2022 року під час обстрілу російськими військами Маріуполя. Разом зі старшою сестрою Вікторією та бабусею вона намагалася сховатися від артобстрілу в підвалі сусідського дому, але їх завалило стіною. Молодшого брата вбило ударною хвилею. Дідусь також загинув від отриманих травм.

Їх завалило стіною

Настя разом із рідними жили в будинку на вулиці Злітній у Приморському районі. Батько на той час був у рейсі. 1 квітня 2022 року російські військові відкрили артилерійський вогонь по приватному сектору.

«Під час обстрілу вони намагалися виїхати, але не вийшло, оскільки ворота були завалені. Родина вирішила перечекати в сусідньому будинку. Але в той момент в нього влучив снаряд», – розповів знайомий родини, Дмитро.

Настя народилася та зростала у Маріуполі. У 2021 році вступила до 8 класу технічного ліцею. Навчалася на дизайнерку.

«Я вчила Настюшу з 1 класу. Вона дуже любила малювати. Завжди мала біля себе блокнот і часто показувала мені свої малюнки. Захоплювалася аніме. Була серйозною, відповідальною, чуйною, вихованою, добре вчилася. Ніколи не забуду нашу останню зустріч. Це було у січні 2022 року. Ми бачилися в супермаркеті. Обидві зраділи. Поспілкувалися, обійнялися. Я і не могла уявити, що це наша остання зустріч», – розповіла перша вчителька дівчини Лариса Ковальчук.

«Настя була сором'язливою. У класі в неї було багато друзів. Вона любила малювати, мала гарне почуття гумору. З уроків їй дуже подобалася англійська. Була доброзичливою і завжди допомагала іншим», – поділився спогадами однокласник Максим.

«Ці дітки були чудові, ввічливі, розумні, кмітливі! Займалися айкідо. Багато читали. Батько Олександр учив їх життю і як бути людьми…», – додала знайома родини Оксана.

Тіла Насті, її сестри Вікторії, братика Олексія, бабусі й дідуся з-під завалів зруйнованого сусідського будинку відкопали, мама Насті, Наталя, їх ідентифікувала, кожному поклала у кишені документи. Але де їх поховали – невідомо.

У загиблої залишилися батьки, бабуся і дідусь.

Історія з instagram каналу Victims of russia.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення сім'ї з двома і більше дітьми діти перший день війни Соцмережі
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій