Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Лідія Олексіївна Смик

«Я заходжу до квартири, лягаю на свій диван – і мені добре»

переглядів: 409

До війни я мешкала в Червонопартизанську Луганської області. Дуже добре запам’ятала 18 чи 19 червня 2014 року. Нас обстріляли та влучили в шахту, яка знаходиться недалеко. Тоді стало зрозуміло, що тепер все буде інакше.

Син жив поряд, у Свердловську [Должанськ]. Я зателефонувала йому і попросила мене забрати до себе, у них не було обстрілів. Але ми почали замислюватись, що робити далі.

Донька працювала в магазині електроніки, проте її скоротили. Від центрального офісу їй запропонували роботу у Вінниці.

Вдома тривали страшні обстріли, 10 липня постраждали люди. Донька виїхала й уже 1 серпня вийшла на роботу. Я розуміла, що мені теж треба їхати.

Околиці міста дуже обстріляли, було страшно на все дивитися. Онукові треба було йти до школи. І десь 28 серпня ми теж приїхали до Вінниці.

Я заходжу до квартири, лягаю на свій диван – і мені добре

Мені дуже запам’яталася мить, як ми тікали від обстрілу. Приїхали, а тут був салют. Я дуже злякалася, але згодом побачила різнокольорові вогні. Тільки мене вони зовсім не тішили.

Періодично їжджу додому, лишилося багато родичів. Із кожним роком там стає все складніше та складніше. Заспокоює одне: я заходжу до квартири, лягаю на диван у своєму будинку – і мені добре. Але повертатись ми, напевно, уже не будемо. Там дуже тяжке життя, навіть сусіди стали іншими.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Червонопартизанськ 2014 2021 Текст Історії мирних жінки 2014 переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій