Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Катерина Пилипівна Кодак

"Я виїхала з двома маленькими сумочками і собачкою"

переглядів: 49

Я родом із міста Пологи Запорізької області. У нас дуже гарне місто було, дуже багато підприємств працювало до війни. Я все життя пропрацювала в культурі. 

Коли почалася війна, я спочатку навіть цього не зрозуміла. Я вийшла на вулицю собаку вигуляти, а мені назустріч ідуть дівчата і запитують:

- Чому ти усміхаєшся, адже війна почалася.

- Яка війна? Що за жарти?

Довелося сприйняти це всерйоз. 

Так сталося, що наше містечко рашисти зайняли дуже швидко. Вони збились з дороги, наступали з Токмака і з Мелітополя, і навіть не знали, що є таке місто Пологи.

Дуже страшно було перші дні. Два тижні я особисто була під обстрілами. Розбили дуже багато наших підприємств. Дуже багато загинуло хлопців із тероборони. Звичайно, це для нас був жах. Я була два тижні без світла, без води, без тепла. Дякуючи Богу, у мене був індивідуальний газ. Сусіди у мене готували, бо у багатьох не було навіть на чому їсти приготувати. Але найстрашніше те, що не було зв'язку. Мої рідні дуже хвилювалися за мене. 

Продукти дуже швидко розбирали. Воду ми набирали у криницях у приватних будинках. Потім дали світло і воду. Ми спілкуємося з людьми, які залишились у нашому містечку. Тепла тільки немає, бо розбили газопровід. Багато людей виїхали з Пологів, бо досі там дуже "спекотно". Відсотків двадцять залишилось від загальної кількості мешканців. 

За два тижні я вирішила виїжджати. Добиралась попутками. Дякувати Богу, потрапила на волонтерську машину. Вони з мене не взяли ні копійки грошей. Багато людей почали виїжджати з нашого міста, бо дуже страшно було. Вдень ще було нічого, а ночами був жах.

Уже стояли російські блокпости. Перевіряли всіх. У нас перевірили документи. В цілому я виїхала без проблем. Тепер евакуюватися набагато складніше. 

Таким чином я добралась до Запоріжжя і вже дев'ятий місяць живу у рідної сестри. Вона у мене дуже добра і дуже щедра. Я не плачу за квартиру. Приїхала я тільки у тому, у чому була вдягнена, з собою були дві маленькі сумочки і собачка. Добре, що у нас з сестрою однаковий розмір одягу. 

Дякую нашій Пологівській громаді, яка підтримує нас і морально, і матеріально: дають продукти постійно, гуманітарну допомогу. Багато благодійних організацій нам допомагають. 

Тут добре, але додому все одно хочеться. Дуже хвилююсь, щоб не розбили мою квартиру. Там дуже багато вже позаселялись у наших квартирах, особливо у приватних будинках. 

Шокує те, що ми не чекали цього від росіян. Шокують розбиті будинки. Дивишся, і мурашки по тілу. Було таке, що мирних жителів вбивав снаряд або куля. 

Дуже морально подіяла війна. Вплинула на здоров'я, у мене безсоння. 

Я настільки вірю, що незабаром війна закінчиться. У майбутньому планую переїхати жити у Запоріжжя на постійно. Тут у мене і сестра, і син. Морально вже готова до переїзду. 

Насамперед я вдячна нашим хлопчикам, що захищають Україну. Низький їм уклін. Нехай усі повертаються живими.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Пологи 2022 Текст Історії мирних жінки переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій