Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Володимир Заїка

«Я бачив, як люди розбігалися, як летіли машини, як пустіло місто»

переглядів: 146

Незважаючи на складну обстановку, на постійні обстріли та сидіння в підвалах, директор гімназії Володимир ні на хвилину не залишив своє рідне місто.

Я працював в місті Первомайську Луганської області у школі номер 30. Пам’ятаю, як почався обстріл. Первомайськ знаходиться від нашого міста Золоте в дев’яти кілометрах. Я закрив школу, працівників школи відправив по домам і пішки пішов додому до міста Золоте. Під цей час я бачив, як люди розбігалися, як летіли машини, як пустіло місто Первомайськ. Я йшов по дорозі до міста Золоте й до самого міста дійшов. Отак я запам’ятав перший день: військових було багато, техніки багато бачив, обстріли і з нашої сторони, і зі сторони Первомайська летіли снаряди, перші розриви.

Розірвався снаряд один, другий. Я живу в дев’ятиповерховому будинку, в вікно мені видно Первормайськ, як на долоні. Видно було, як звідти стріляли, згоріли всі поля, біля школи розірвався снаряд, всі вікна вилетіли у нас. Снаряд попав в наш будинок на четвертий і третій поверхи. Це було перше січня 2015-го року.

Я одразу казав, що це моя Батьківщина, моє місто, я нікуди звідсіль не поїду. Ми навіть з сусідами у підвалі дома розчистили, зробили місця для сидіння, запаси води зробили, провели електрику туди, світло, для дітей зробили топчани, а виїжджати з міста ні я, ні жінка не збиралися.

Бачив я військових, як їхали колони техніки, військових із Лисичанська на Первомайськ. Все це видно було, як пулі летіли і снаряди летіли, міни, товарні цегли. Грохот стояв, він надовго запам’ятався.

Частина рідних моїх залишилася в м. Алчевську і Первомайське. Батько до сих пор, йому вже 88 лет, сестра, брат залишилися там. Я їх не бачив вже шість років.

У жовтні 2014 року я очолив Золотівську багатопрофільну гімназію. Оце для мене стало знаковою подією. Я зрозумів, що я потрібен дітям, вчителям, батькам, які залишилися. У нас було 315 учнів до війни, а під час війни багато учнів роз’їхалося, залишилося десь 95 учнів. Стали інші приїжджати, тому ми згуртовували колектив учителів і працювали.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Золоте 2014 2015 2021 Текст Історії мирних чоловіки пенсіонери 2014 2015 зруйновано або пошкоджено житло обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло робота літні люди (60+) перший день війни 2021 Обстріли Луганська
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій