Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Сергій Дуда

«Я повернувся в Дружківку за речами та потрапив у камеру тортур»

переглядів: 575

Я закінчив Макіївський інженерно-будівельний інститут, а в Дружківці очолював будівельну фірму. У мене був великий будинок, а в ньому – любляча дружина та п’ятеро дітей.

Усе змінилося в квітні 2014 року, коли в місті почали відбуватися антиукраїнські мітинги. Щойно я встановив на даху будинку національний прапор, я зразу для багатьох став ворогом.

Залишатися в місті було небезпечно. Потрібно було лише пару годин, щоб зібрати необхідні речі й виїхати з Дружківки. Літо було в самому розпалі. Ми з дружиною, п’ятеро наших дітей, моя старша дочка від першого шлюбу зі своєю сім’єю та наша собака – московська сторожова на прізвисько Атос, поїхали на Полтавщину до родичів.

Їхати з рідного міста було страшно. Особливо дітям, які не розуміли, чому вони мають залишати свій будинок і друзів.

У той важкий момент мене рятувала лише віра. У церкві, де я був пастором, нас вчили не зациклюватися на матеріальних благах. У тій ситуації нам це допомогло.

Щойно ми опинилися на мирній території, я насамперед знайшов там церкву, куди ми стали ходити всією сім’єю. Правда, перед цим я ще повернувся в Дружківку за деякими речами й потрапив у так звану камеру тортур... Люди в масках заштовхали мене в машину й відвезли в підвал, де цілий день тримали в камері-одиночці. Залякували, погрожували, шукали в мобільному телефоні компромат. Але коли знайшли номер одного зі своїх ватажків – я спілкувався з ним по роботі ще до цих подій, мене відпустили.

Зараз ми живемо у власному будинку під Одесою. Щоб його купити, довелося продати дві машини та будинок, який залишився в Дружківці. Додому ми не збираємося повертатися. Життя поділилася на «до» і «після». І, незважаючи на те, що в «до» у нас було значно більше грошей і можливостей, повертатися до цього я не хочу.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Дружківка 2014 Текст Історії мирних чоловіки 2014 переїзд втрата роботи безпека та життєзабезпечення внутрішньо переміщені особи
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій