Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Надія Дрожанікова

«Я телевізор роблю голосніше, щоб діти не чули обстріли»

переглядів: 1058

Це був Новий рік з 2014-го на 2015-й. Був великий гуркіт, посипалися шибки. За двадцять на першу годину нам довелося бігти в підвал, тому що небо все сяяло червоними вогнями, було дуже страшно. Ми переживали за дітей. Я не знала, кого з них першого швидко хапати. Ми в підвалі просиділи чотири, може, п’ять годин. Ось такий у нас Новий рік вийшов. Не дуже веселий, весь в страху.

Я телевізор роблю голосніше, щоб діти не чули обстріли

А наступного ранку, десь годині о 10, я дитя годувала. Воно лежало на руках і раптом різко очі під лоба закотило. Я злякалася, було дуже страшно. До нього – а він не дихає. Я вибігла з дитиною, побігла до блокпоста в чому була. Повз їхав чоловік із жінкою. Побачили, що я бігла з дитиною. Вони допомогли мені доїхати до нашої поліклініки, в Гірськ.

У Горську нам надали першу медичну допомогу, збили температуру, серце запустили. Потім викликали швидку, щоб нас відвезли в Лисичанськ, у дитячу поліклініку. Нас відвезли через чотири години, тому що багато викликів було. Там нас одразу поклали в реанімацію. Ми пролежали два тижні. Прокололися, нам прокапали.

Ми часто хворіємо, у нас постійно то кашель, то нежить. Просто ні з чого. Навіть улітку в нас буває.

Коли починають стріляти, я телевізор роблю голосніше, щоб діти не дуже чули, щоб близько до серця не приймали. Я кажу: «То грім гримить». Вигадую для них якісь казки, історії. Ми починаємо грати.

Я їжджу в онкоцентр на обстеження. Мені зробили операцію. Довелося позичати у друзів, у подруг, тому що в мене туго з грошима, не вистачає. П’ятеро дітей, я одна. Всім треба все купити: і поїсти, і одягнутися, і взутися, - а ціни у нас космічні.

Я телевізор роблю голосніше, щоб діти не чули обстріли

Страх був у мене тому, що можу померти. Хто з дітьми буде? За це я переживала. Я знайшла кошти, зробила операцію і сподіваюся, що далі у мене буде все чудово.

Я б хотіла для своїх дітей дуже щасливе дитинство, таке, як у нас. Але в даний момент я своїх дітей не можу нікуди ні відвезти, ні дати їм чогось більшого, тому що в нас немає коштів. Я отримую дитячі гроші – 4 000 гривень на п’ятьох дітей. Це дуже мало. Влітку я в городі працюю. На базар сходила, цибулі продала, черешеньки, полуницю. І так ми виживаємо.

Я телевізор роблю голосніше, щоб діти не чули обстріли

Я і мої діти отримуємо допомогу від Ріната Ахметова. Ці набори нас дуже рятують. Я вдячна. Це дуже великий запас для нас. Я завжди можу зварити їм кашки, і макарони відварити, і пиріжків зробити. Я дуже вдячна. Я не переживаю, що мої діти будуть голодні.

Найголовніше – я хочу, щоб закінчилася війна. Щоб мої діти жили в мирі, у спокої. Щоб у них пройшло дитинство так, як було у нас раніше.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Золоте 2014 2015 2020 Відео Історії мирних
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій