Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ірина Геннадаївна Веріга

"Я сказала їй, що не хочу вмирати"

переглядів: 165

Веріга Ірина Геннадаївна, 14 років, учениця 9-А класу Криворізької гімназії № 65 КМР

Вчитель, що надихнув на написання есе: Москаленко Тетяна Михайлівна

Конкурс есе "Війна в долі моєї родини"

Лютий – дійсно «лютий» місяць для всієї України, для всіх людей, для моєї родини і для мене.

Війна… Усі знають, що війна розпочалася ще у 2014 році. Просто тоді вона була для мене непомітною. Мені було 6 років. Я багато чого не розуміла. Був страх. Запитала у мами, що таке війна. Вона розповіла мені. Батьки намагалися приховувати новини про війну, не дозволяли вмикати самій телевізор. Одного разу я випадково побачила по телевізору новини. Мама довго заспокоювала. Це був жах для мами: я сказала їй, що не хочу вмирати. З часом заспокоїлися, не згадували. Життя тривало. Я дорослішала, мріяла…

24 лютого о 6 ранку прокинулася від телефонного дзвінка. Телефонував тато, він був на роботі. Тато сказав мамі лише одне слово – війна. Цей ранок ми запам’ятаємо назавжди.

З цієї хвилини наше життя розділилося на до і після. Увімкнули телевізор. З новин дізналися, що розпочалося вторгнення росії в Україну –напад було здійснено о 3:40 ранку. Почалися ракетні удари по всій території України. Ворог підступно наносив ракетні удари по мирним містам, коли всі люди спали. Гинули невинні люди. Це був наче страшний сон…

Я дуже чекала коли прийде весна, будуть весняні канікули. Ми планували поїздку до старшої сестри в Маріуполь, де вона проходила підготовку для несення служби в Національній поліції України. Вона із захопленням розповідала, яке гарне місто – Маріуполь! Хоч воно і маленьке, але багато чого можна було побачити нового, а найголовніше - мореееее. Я мріла побувати на морі, саме навесні, саме в Маріуполі, так як там своя, магічна атмосфера. Але не все так склалося, як гадалося… Через війну наша подорож відклалася на деякий час. Того ранку мама зателефонувала до сестри, яка повідомила, що їх усіх підняли по тривозі, усі співробітники повинні були прибути до академії. Чекали на розпорядження. Чекали і ми новин про рідну людину… Час йшов так довго, що здавалося: години ніби дні.

Слухати розповідь старшої сестри, коли вона повернулася, було цікаво, але водночас страшно. В Україні ввели військовий стан. У всіх була паніка через проблеми зі зв’язком. Не було можливості зателефонувати своїм рідним та сказати, що все добре. Виїхати з міста неможливо.

У Маріуполі та на кордонах уже велись бої. З вікон академії було видно, як наші військові захищають нашу рідну домівку – Україну. Вогню та диму було багато. Велика кількість літаків у небі. І невідомість… Час йшов… Тільки по обіді надали розпорядження повернутися до свого рідного міста. У центрі Маріуполя майоріли наші прапори. Увечері довелося залишити місто, і сестра з колегами виїхали в нашому напрямку. Ми переживали, поки вона та її друзі приїдуть додому. Дорога було довга та тяжка. Машин на дорогах було багато, люди тікали від війни. Страх, біль, який був у них в очах, неможливо передати словами. Вони залишили свої домівки, взявши найважливіше.

Це була наша маленька перемога, коли зустріли сестру на вокзалі. Моя сестричка була вже зі мною. І я дочекалася її.

Багато людей виїхали за кордон. Але ми не збиралися нікуди їхати. Ми залишилися вдома. Це моя домівка. І почалися будні, але не такі, як раніше, до війни.

Я розумію, що війна увійшла в кожну родину, увірвалася наче ураган, не питаючи нас. Війна торкнулася кожного. Війна кожного змінила, згуртувала нас. В одну мить я подорослішала. Війна навчила нас цінити та любити рідних та близьких. Навчила мене жити, не боятися, чекати, рухатися вперед до мрії. Дивлячись на людей, розумієш, що ми - сильна нація. Люди різних професій, соціальних статусів намагаються допомогти один одному. Ми стали однією родиною, бо у нас один біль, одна тривога, одне горе на всіх. Багато людей змінили свої професії на захисників, пішли до лав ЗСУ. Ми ж, цивільні, допомагаємо нашим захисникам як і чим можемо з початку повномасштабного вторгнення.

Дякую всім, хто боронить рідну землю від ворога. Завжди пам’ятатиму про тих, хто віддав своє життя, боронячи нашу землю. Не пробачу жодної дитячої сльози, дитячої смерті. Вірю, що російська нечисть згине, а Україна розквітне найближчим часом! Вірю, адже я – українка. Сильна і незламна, як моя Україна! Ми всі чекали весни.

І буде наша весна, весна перемоги над ворогом!

Слава Україні – Героям Слава !

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Кривий Ріг 2022 Текст Історії мирних молодь безпека та життєзабезпечення діти перший день війни розлука з близькими 2022 Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій