Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Оксана Любар

«Я сиділа в бліндажі й боялася народити раніше часу»

переглядів: 1291

Наша дочка Настенька народилася в Сватовому. Їй вісім місяців. Ми виїхали з Попасної, коли вона була в мами ще в животику.

Я сиділа в бліндажі й боялася народити раніше часу

У Сватовому, слава Богу, хоч немає бойових дій. Дай Бог, сюди не дійде війна. Ми бідуємо. Треба б нам хорошу питну воду, тут вода віддає тухлими яйцями. Нема тут водопроводу, тут просто колонка. Вода надходить, я думаю, з річок. Воду ми набираємо на вулиці, щоб приготувати їсти, попрати. Накачаємо води, готуємо їсти. А для дитини, для маленької Насті, ми купуємо воду.

Я сиділа в бліндажі й боялася народити раніше часу

Там було дуже страшно. Багато людей загинуло, загинув наш дуже хороший друг Толік Тіцький. Він пішов до магазину, і саме почали бомбити. Йому влучив осколок у спину, пройшов через живіт. Хороший, добрий чоловік, завжди в будь-яку хвилину підтримає...

Я сиділа в бліндажі й боялася народити раніше часу

Ми йшли з чоловіком із магазину. Були сильні бої. Люди стояли на зупинці, таксі стояло. Поїхала маршрутка. Якби маршрутка не поїхала вчасно, там всі пасажири постраждали б. А ті люди, які залишилися на зупинці, потрапили під обстріл. Жінці й чоловіку голови відірвало.

Я сиділа в бліндажі й боялася народити раніше часу

«Гради» і вночі, і вдень били. Цілодобово били «Гради» з боку Первомайки, Стаханова, з того боку. Чоловік із сусідами бліндаж вирили, і ми там сиділи та спали. 10 днів не вилазили звідти. Я хвилювалася, боялася, щоб завчасно не народити. Сюди приїхала, тут спокійніше. Але вже психіка порушена, нерви на межі.

Молоко в мене дітки люблять. Своя була корова, добре було. А зараз ми молоко купуємо, 25 гривень банка молока. Вони люблять кашу. Ваня так любить молоко пити, що і вдень, і вночі пив би. Він виріс на молоці, без молока не може. М’ясо ми їмо дуже рідко. Для борщу купиш стегенце або два, щоб навар був, щоб смачніше було дітям їсти.

Життя дуже важке через війну. Якби не було війни, ми б так погано не жили. Жили б усі добре й мирно, і в злагоді.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Попасна 2015 Відео Історії мирних жінки діти 2015 переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода харчування дітей сім'ї з двома і більше дітьми
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій