Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ганна Слюсаренко

«Я дитині кажу: «Повзи в коридорчик, щоб ти хоча б живий залишився»

переглядів: 576

Одного разу побутова сварка врятувала сім'ї життя. Обстріли починалися, коли люди не очікували нещастя, не були до нього готові. Головне для Ганни Слюсаренко в ці моменти було врятувати життя дитини.

Починалося це все десь 25-26 травня 2014 року. Ми живемо недалеко, у 18 км від Донецька. Як бомбили аеропорт, я добре пам'ятаю. У нас як раз скасували заняття в школі, і ми 20 днів не займалися.

Чесно сказати, ми не сильно були впевнені, що починається війна. Я живу у 3 км від Пісків, де проходили сильні бойові дії. І мені довелося з дитиною, їй було три роки, на море поїхати. Ми всі думали, як же назад повернутися. Приїхали в Донецьк і через нього потрапили додому. З того моменту почалися бойові дії, занять у школі не було, ми не працювали.

Добре пам'ятаю, було 25 січня 2015 року – день Тетяни, тому що у мене сестра-близнюк Таня. Перші снаряди прилетіли до нас у село 25 січня. Ми перебували в підвалі, у сусідньому під'їзді. О 6 годині ранку хотіли виїхати в Покровськ, але Бог нас відвів. Ми пересварилися через дрібниці і не поїхали. Хвилин через 15 почали падати «Гради». Уявляєте, якби ми вийшли на зупинку! Ми в двоповерхівці живемо, а навпроти приватний сектор. І якраз там впав снаряд. Я пам'ятаю, як я дитині кажу: «Повзи в коридорчик, щоб ти хоча б живий залишився».

Наш будинок не постраждав, тільки дах був трошки пробитий, руйнувань не було. На сусідніх будинках були.

У підвалі ми сиділи, ночували з дитиною. Одного разу взимку я пішла додому помитися, а мама мені каже, що душею відчуває: щось зараз буде. Хоча було на вулиці тихо. Як тільки я помилась – відчуваю приліт поруч. Я накинула халат, ми вибігли в коридорчик. Висіла якась шуба, я її накинула, і ми побігли до підвалу. Я роздягнена, з волосся тече, зате викупалася... Але не захворіла.

Ми не працювали, зарплати не було; все, що було, звичайно, витратили. Мій дядько двоюрідний дуже добре допомагав, висилав гроші. Виїхати з дитиною я не могла, тому що зняти квартиру – потрібні гроші, а це недешеве тоді було задоволення. Ми з'їздили в Покровськ, коли були найбільш сильні обстріли, але душа була не на місці. Мої тут всі залишилися, зв'язку немає. Це нереально страшно.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Первомайське 2014 2015 Текст Історії мирних жінки 2014 2015 зруйновано або пошкоджено житло обстріли безпека та життєзабезпечення обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій