Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталія Миколаївна Нікітіна

«Тепер я нічого не боюся, чесне слово»

переглядів: 614

Це було дуже-дуже страшно. У нас у будинок влучив снаряд. Чоловік був сердечник, і снаряд влучив саме в те місце, де він лежав у ліжку. Він отримав великий шок. Я тікала в підвал, кликала його: «Петю, стріляють, із усіх боків б’ють, незрозуміло звідки. Біжимо в підвал!» А він не йде. Я знову: «Петю, ну швидше, швидше, скрізь стріляють!» А він як заворожений став у дверях і стоїть, ані руш. Дивиться в одну точку. Я не знаю, чи в нього був шок після того, що розбило спинку ліжка, і на нього це подіяло. Він у підвал так і не зайшов.

Після обстрілу я зайшла в будинок, дивлюся на нього... Стеля наскрізь пробита. Чоловік увесь в жужелиці, чорний. Стоїть і не розмовляє, дивиться в одну точку. Я кажу: «Петю, давай, виходь». Прибігла сусідка, Марина Михайлівна, вона працює в школі. Каже: «Що у вас? Усе гаразд? Живі?» – «Живі, але бачите, які ми». Вона каже: «Так, ідемо швидко, я вже нагріла воду». Це було 3 червня, у нас був сильний обстріл. Чоловік помився, ми зробили йому ромашковий чай. Він випив і ліг.

Тепер я нічого не боюся, чесне слово

Я підходжу і кажу: «Петю, ну що, давай знову в лікарню?» А він каже: «Ні, у лікарню я більше не поїду». І так він три дні пролежав, а я спала постійно в підвалі. Уранці прокидаюся, а він мені кричить: «Наталко, Наталко! Іди сюди! Я більше не можу терпіти, викликай швидку».

Але швидку викликати не було звідки, я попросила племінницю, вона живе через будинок: «Наталко, поїдь і проси солдат або швидку, або нехай вони відвезуть його в Селідове. Тому що я навіть не знаю, куди телефонувати, кого просити». Вона поїхала на блокпост, розповіла. Хлопці приїхали, забрали його й відвезли до лікарні. Він пролежав там три дні й не розмовляв...

Ми оформили племінницю як дочку, і коли чоловік їхав у лікарню, він мені говорив: «Наталко, я тебе попрошу, не ображай Іру». Я кажу: «А що ти так?» – «Я не знаю, чи повернуся, чи ні». Я кажу: «Ти що, не вигадуй! А хто буде добудовувати все розбите, одна я?» Його відвезли хлопці, але додому більше не приїхав...

За свої гроші я все відремонтувала, витратила всі заощадження.

Тепер я нічого не боюся, чесне слово. І не тому, що так сильно пережила все. Не тому, що я літня людина й мені байдуже. Просто я хоч прожила. Немає ніякого страху. І стріляють іноді, не завжди ж тиша, а мені якось байдуже.

Буває, що дуже гучна стрілянина, але я нікуди не йду. Із 2014 року я живу сама. Одна дочка живе в Донецьку, інша в Італії на заробітках, а син в Чернівецькій області. Я зробила хороший ремонт після всього, що було, сама все відновила, а зараз живу в літній кухні взимку і влітку.

Дочка тільки вчора приїхала з Італії у відпустку. Вона мене заспокоює: «Мамо, може, скоро все закінчиться. Не плач, не переживай. Ми поруч, будемо їздити».

День пройшов, і слава Богу.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Первомайське 2014 2021 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери молодь діти 2014 зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення здоров'я житло літні люди (60+) діти перший день війни розлука з близькими 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій