Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олександра Ареф'єва

"Я прокинулась від потужних вибухів"

переглядів: 13

Ареф'єва Олександра, 10 клас
Комунальний заклад ''Опорний заклад освіти Малоданилівський ліцей'' Малоданилівської селищної ради Харківської області
Вчитель, що надихнув на написання есе: Гребішкова Лілія Борисівна

Війна. Моя історія

Війна – це страшне слово, яке забирає наших близьких, руйнує життя, приносить смерть і сльози, калічить тіло і душу. Писати про війну дуже важко, особливо якщо особисто був учасником деяких подій.

Ранок 24 лютого 2022 року назавжди змінив моє життя, як і життя мільйонів українців. О п'ятій ранку я прокинулась від потужних вибухів. Мені запам'яталися емоції батьків, вони були розгубленими і вочевидь не могли збагнути, що таке може статися. Як я себе почувала в той час? Можу сказати, що я була, на свій подив, досить спокійною і врівноваженою, наче я цього десь у глибині душі чекала. Єдиним бажанням було, щоб звістка про війну була неправдою, але в новинах говорили про напад на Україну.

Перші декілька днів було переконання, що весь цей жах скінчиться досить швидко, але потім прийшло розуміння, що мою рідну Харківщину та Україну в цілому, східний ворог планує знищити вщент.

...безсонні ночі, постріли, вибухи, вогонь, підвал, перебої з електроенергією, майже порожній холодильник... Якщо мозок від перевтоми і відключався, то душа не заспокоювалась. На одинадцятий день повномаштабного вторгнення было прийнято рішення їхати...

Їхати чи не їхати? Як так? Покинути рідну домівку, школу, друзів? Хіба таке можливо в сучасному світі? Були плани, сподівання, мрії, а зараз все пішло шкереберть.

Маленьке містечко на Дніпропетровщині прихистило нашу родину майже на рік. У перші тижні перебування в безпеці здавалося, що війна вже скінчилася, але потужний гул сирен та жахіття новин не давали забути, що війна триває, набираючи обертів.

Наразі я мешкаю у Києві. Звикаю. Навчаюся. Намагаюся вибудовувати нове життя, майже з нуля. Мрію повернутися додому: пройтися по улюбленому, сповненому ароматів загадковості й мрійливості, селищі.

Селищі, де я народилася, зростала та вчилася. Де я знаю кожен куточок, кожну стежину, кожне деревце. Зустрітися з друзями, вчителями, близькими та рідними... повернути своє безтурботне щасливе життя ДО ВІЙНИ...

За весь цей час я навчилася багато чому, але найголовніше – цінувати те, що маю. Цінувати кожну хвилину тиші та миті разом з рідними… Війна триває, але я впевнена, ми – переможемо! Ми вже перемогли, бо ми, українці: незламні, сильні та незалежні. І нікому не подолати нашої віри в Україну!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мала Данилівка 2022 2023 Текст Історії мирних молодь діти переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення освіта внутрішньо переміщені особи перший день війни Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій