Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Марина Миколаївна Старова

"Про війну нагадує сковорідка, згадую смажену картоплю, що ми їли з дітьми в погребі"

переглядів: 294

Я і троє моїх доньок жили в Харкові в селищі Велика Данилівка. Наш дім неподалеку від виїзду з Харкова в напрямку Липців. О п'ятій ранку прокинулася від звуку, нібито, нам в залізні ворота врізалась автівка, аж меблі задзвеніли. Вискочила на вулицю, а там - війна, кажуть сусіди. На роботу сказали не йти, в школу і садочок також. О восьмій ранку ворожі танки вже стояли на окружній дорозі. Попали в заправку. Потім почались обстріли.

Ми з дітьми сиділи в погребі. Ввечері вирішили виїжджати з міста. Ніде на заправках не було пального. Перекупи продавали бензин за завищеними цінами. З картки гроші зняти не можливо було. Розрахуватися також, тільки за готівку. Коштів було зовсім небагато. Перший шок, це коли 7 березня я приїхала додому взяти хоч якісь речі. Вікон вже не було, під ногами хруст битого скла. І весь час звуки вибухів. Через хвилину, як я від'їхала, туди був прильот. Може б я зараз цього і не розповідала вже.

Другий шок, 21 березня пряме попадання в хату. П'ять хвилин і навіть стін не залишилось. ДСНС навіть не приїжджали на виклик. 100 кв. метрів дому як і не було. Все життя кількох поколінь знищили "російські освободітелі". Перші 10 днів було дуже важко в Харківській області, ми виїхали до родичів.

Гуманітарки не було зовсім. Але через п'ять днів трохи стали підвозити. За хлібом треба було йти о 7 ранку, щоб до обіда купити. Черги по 200 людей. На одну людину по дві хлібини давали. Цукру не було зовсім. Я до кінця днів своїх буду ненавидіти варення. Ми його з чаєм пили замість цукру. Нас було в домі 12 людей їли два рази на день. Це ніколи не забудеться, коли не знаєш чим надувати дітей завтра.

Ми виїхали в Полтавську область в село, де і зараз живемо разом. Діти подорослішали за цей час. Ненавидять росіян і Путіна. Дуже допомогли люди, які дали нам житло і все необхідне в домі. Буду вдячна їм до смерті. Сусіди давали картоплю, овочі і концервацію. Зразу приїхав староста села привіз гуманітарку. В Полтаві безплатно живемо. Я раніше працювала в дитячому садочку. Зараз він зачинений і трохи розбитий. Роботи немає. Нещодавно для ВПО бели курси майстра манікюра. Я закінчила ці курси і планую робити манікюр. Про війну нагадує сковорідка, згадую смажену картоплю, що ми їли з дітьми в погребі.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мала Данилівка 2022 2023 Текст Історії мирних жінки переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій